latinica  ћирилица
19/01/2016 |  07:36 ⇒ 19:44 | Autor: RTRS

Širom Srpske plivanje za Časni krst (FOTO/VIDEO)

Srpska pravoslavna crkva i vjernici proslavljaju Bogojavljenje, jedan od petnaest najvećih hrišćanskih praznika.
Trebinje - plivanje za Časni krst - Foto: RTRS
Trebinje - plivanje za Časni krstFoto: RTRS

Vjernici se pozdravljaju riječima "Bog se javi" , a otpozdravljaju "Vaistinu se javi".

Praznik Bogojavljenje obilježen je služenjem liturgija u svim pravoslavnim hramovima u Republici Srpskoj.

Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Јefrem služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci povodom praznika Bogojavljenja.

Vladika Јefrem (foto: RTRS)

Svetoj arhijerejskoj liturgiji, osim velikog broja vjernika, prisustvovao je i gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović.

Litija u kojoj je bio veliki broj građana krenula je ispred Sabornog hrama Hrista Spasitelja i prošla ulicama grada do Gradskog mosta gdje su oni najhrabriji plivali do Časnog krsta.

Niska temperatura koja je jutros u Banjaluci iznosila minus 10 stepeni nije spriječila 35 mladića da skoče u hladan Vrbas i doplivaju do Časnog krsta. Najbrži je bio dvadesetdvogodišnji Aleksa Јošić koji je darovan zlatnikom.

Aleksa Јošić (foto: RTRS)

Poslije prazničnog jutrenja, Svetu arhijersku liturgiju u Trebinju u  Hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg služio je episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije sa sveštenstvom eparhije.

Svečana litija u Trebinju (Foto:RTRS)

Poslije liturgije, svečana litija u kojoj su učestvovali mnogi Trebinjci, uputila se ka rijeci Trebišnjici, gdje je vladika Grigorije osveštao vodu. Više od 30 hrabrih momaka potom je plivalo za Bogojavljenski krst.

Devetnaestogodišnji Aljoša Slavić pliva već šesti put za Bogojavljenje, a ove godine je prvi doplivao do Bogojavljenskog krsta i osvojio zlatnik- tradicionalnu nagradu za pobjednika.

Plivanje za Časni krst Trebinju (Foto: RTRS)

Najmlađi među tridesetpetoricom plivača, u hladnoj Trebišnjici bio je petnaestogodišnji Uroš Gojković:

Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije rekao je da se osvećenjem vode danas osvećuje svaki čovjek i svaka kuća i da će nam se, ako otvorimo svoja srca, nebesa otvarati svaki dan, a ne samo na Bogojavljenje.

U mnogim gradovima i mjestima u Srpskoj održano je takmičenje plivača u vađenju Časnog krsta iz vode.

U organizaciji Srpske pravoslavne crkve u Novom Gradu već drugu godinu na Bogojavljenje je organizovano plivanje za časni krst na rijeci Uni.

Ovo godine učestvovalo je dvadeset takmičara, a prvi je doplivao prošlogodišnji pobjednik Mario Vukojević.

U organizaciji Srpske pravoslavne crkvene opštine Zvornik, petu godinu za redom Zvorničani, ali i plivači iz Modriče, Šamca, Vlasenice, Foče, Sokoca su na Zvorničkom jezeru plivali za Časni krst povodom velikog hrišćanskog praznika Bogojavljenja. U konkurenciji 25 plivača, rutu od 33 metra prvi je preplivao Neđo Rebić iz Vlasenice.

Dvadesettrogodišnji Zoran Vidović prvi je stigao do Časnog krsta na rijeci Ukrini u Derventi, što mu je treća uzastopna pobjeda u plivanju na Bogojavljenje.

Šezdesetogodišnji Branislav Nikić danas je, povodom Bogojavljenja, skočio sa mosta u rijeku Bosnu, kod željezničke stanice u Doboju. Nikić, koji već 19 godina izvodi skokove sa dobojskog mosta, rekao je da je riječ o oproštajnom skoku i da tradiciju prepušta mlađima.

Dvadesetdvogodišnji Nemanja Rajilić iz Čelinca pobjednik je plivanja za bogojavljenski Časni krst koje je danas održano na rijeci Vrbanji ispod gradskog mosta. 

U Prijedoru u plivanju za Krst Časni učestvovalo je preko četrdeset plivača, a do Krsta je, već treću godinu zaredom, prvi doplivao Danijel Drljača. 

Pobjednik današnjeg plivanja za bogojavljenski Časni krst na Drinskom jezeru u Malom Zvorniku je sedamnaestogodišnji Petar Panić iz Loznice. Na ovom takmičenju učestvovalo je 15 plivača, od kojih su dvije sestre od 18 i 15 godina, kao i njihov sedamnaestogodišnji brat.

Na izvoru rječice Vrelo u Čajniču za Časni krst plivalo je pet hrabrih mladića, a prvi je do krsta stigao Branislav Vasiljević.

Dvadesetogodišnja Danijela Ilić iz srebreničkog sela Dugo Polje pobjednik je bogojavljenskog plivanja za Časni krst na jezeru Perućac u blizini manastira Karno kod Srebrenice. Među deset prijavljenih plivača u ledenoj jezerskoj vodi, Ilićeva je bila jedina djevojka, te su je mladići džentlmenski nagradili za odvažnost i poštovanje pravoslavne tradicije omogućivši joj da prva dopliva do Časnog krsta.

Tridesetsedmogodišnji Draško Đurić iz Brčkog drugu godinu zaredom najbrže je doplivao do Časnog krsta koji je spušten u rijeku Savu povodom obilježavanja Bogojavljenja.  Za Časni krst, uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Hrizostoma, plivalo je 50 ljudi, a Đurić je istakao da mu je čast što sa svojom braćom pliva na Bogojavljenje.

Dvadesetogodišnji Aleksandar Vlajić iz Štrbaca prvi je doplivao do Časnog krsta na rijeci Ukrini u Palačkovcima, opština Prnjavor.

Živko Bubić prvi je doplivao do Časnog krsta koji je povodom Bogojavljenja spušten u rijeku Usoru u Tesliću.