latinica  ћирилица
19/01/2016 |  17:26 ⇒ 20/01/2016 | 07:55 | Autor: RTRS

Novi Zakon o radu sutra stupa na snagu - rok za kolektivni ugovor do 20. aprila (VIDEO)

Hvaljen i osporavan, dokument o kojem su vođene brojne polemike – Novi zakon o radu sutra, zvanično, stupa na snagu. Iako nezadovoljni, Unija udruženja poslodavaca, ali i sindikat pozivaju poslodavce i radnike da ga poštuju.
Zakon o radu - Foto: RTRS
Zakon o raduFoto: RTRS

Sljedeći korak jeste novi kolektivni ugovor, za čije je donošenje rok 90 dana. Ko će sve u pregovaranje? Kakvi će biti zahtjevi poslodavaca i sindikata? Da li će biti povećanja najmanje plate?

Šta je bilo-bilo je! Republika Srpska je dobila novi zakon o radu. Te činjenice svjesni su i žestoki kritičari zakona, koji šansu vide u kolektivnom pregovaranju. Pregovaraće se i o najmanjoj plati, čijeg povećanja nema bez rasta BDP-a. Vlada čeka ekonomske pokazatelje iz prošle godine. Do tada, najmanja plata ostaje 370 maraka.

"Ako se BDP može povećati, budite sigurni da je interes Vlade da se ide s većom najnižom platom", kaže Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite.

Da je BDP osnovni parametar za povećanje najmanje plate saglasni su i poslodavci. Za sada ne vide razlog da se najmanja plata mijenja. Saša Aćić:"Visina cijene plate u Republici Srpskoj je 45 odsto prosječne plate u Srpskoj. To je po mnogim stručnjacima izuzetno visoko i smatramo da nema pretpostavke za povećanje“.

Pojedini poslodavci, da mogu, najradije plate ne bi ni isplaćivali, odranije su poruke iz sindikata. Ranka Mišić zakon još ne želi da komentariše, ali predsjednik granskog sindikata metalske industrije i rudarstva Tane Peulić podsjeća na propuste i poziva na kolektivno pregovaranje, kako bi se zaštitila prava radnika. Najviše zamjerki imaju na lakoću otupuštanja radnika i ukidanje disciplinske komisije: "Tu poslodavac odlučuje i ima 20 predviđenih stavki kako i na koji način radnik može ostati bez posla. Radnik bez disciplinskog postupka nema pravo da dokazuje svoju nevinost".

"Ima tu mehanizama koji štite radnike i nije niko u pravu kad kaže da posodavac može otupustiti radnika. Imaju procedure. Dobar radnik se ne treba bojati otkaza", pojašnjava ministar Savanović.

U razgovore o novom kolektivnom ugovoru uključiće se i Konfederacija sindikata, jer im je novi zakon o radu to omogućio smanjivanjem cenzusa o reprezentativnosti sindikata sa 20 na pet (odsto članstva).
Obrad Belenzada misli da nisu toliko ugrožena prava koliko se "digla halabuka".

Radno mjesto čuva odnos radnika prema radu, jasni su poslodavci. Nezadovoljni su novim zakonom jer su i dalje ostala prava, poput minulog rada, regresa, zimnice, toplog obroka. Smeta im prisustvo Vlade u kolektivnom pregovaranju.Saša Aćić:"Neprihvatljivo je da Vlada bude sastavni dio u vrednovanju rada u našim kompanijama. Uticaj Vlade se završava na utvrđivanju najniže plate“.

Znajući da je teško usaglasiti stavove sindikata i poslodavaca, Vlada je ranije odlučila da i ona bude potpisnik novog kolegktivnog ugovra. To Vlada Federacije nije uradila, zbog čega su i nastali problemi u vezi sa donošenjem kolektivnog ugovora.

Zbog nepomirljivih stavova sinidiata i poslodavaca – Federalna vlada traži izmjene ljetos usvojenog Zakona o radu.