latinica  ћирилица
21/05/2024 |  08:38 ⇒ 10:54 | Autor: RTRS

Nagradić: Donošenje rezolucije o Srebrenici uvod u nove sukobe (VIDEO)

Eventualno donošenje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN moglo bi da izazove nove sukobe u BiH, rekao je za RTRS sociolog Slobodan Nagradić.
Generalna skupština UN-a (Foto: EPA-EFE/SARAH YENESEL, ilustracija) -
Generalna skupština UN-a (Foto: EPA-EFE/SARAH YENESEL, ilustracija)

On je rekao da je sama priča o rezoluciji donijela velike probleme u BiH i da je to jedan od krupnih razloga za političke sukobe u BiH.

- Ta različita mišljenja za sada su izazvala verbalne i političke sukobe. Nadamo se da će na tom nivou i ostati - naveo je Nagradić.

On je istakao da je atmosfera u BiH "zapaljiva".

- Dovoljno je da neko kresne šibicu i baci je gdje ne treba i desi se problem - rekao je Nagradić.

On je istakao da se ovom rezolucijom krše principi Međunarodne konvencije UN i svi ranije usvojeni dokumenti kojima je jasno utvrđeno da genocida u Srebrenici nije bilo.

On je pozvao sve faktore u BiH, regionu i svijetu da vode računa da produbljivanje priče o "genocidu", a ignorisanje naučnih spoznaja i naučnih kriterijuma, nije dobra poruka.

Nagradić je rekao da se u Srebrenici dogodio veliki zločin, ali ne i genocid.

- U Srebrenici se dogodio veliki zločin, masakr. To ne spori niko već 20 godina. To je činjenica i to ne može niko osporiti - naveo je Nagradić.

U četvrtak, 23. maja. Generalna skupština UN trebalo bi da raspravlja o Rezoluciji o Srebrenici. Republika Srpska i Srbija, kao i cjelokupan srpski narod protive se da budu etiketirani kao genocidan narod.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić otputovao je u Njujork gdje će prisustvovati sjednici.