latinica  ћирилица
27/01/2016 |  22:41 ⇒ 22:52 | Autor: RTRS

U Banjaluci održana Svetosavska akademija

U Banjaluci je večeras održana Svetosavska akademija. U slavu utemeljitelja srpske crkve i države, i prosvjetitelja, arhiepiskopa Svetog Save, bogatom kulturno-umjetničkom programu prethodila je besjeda Njegovog preosveštenstva episkopa banjalučkog gospodina Јefrema o značaju ovog dana i prosvjetitelja za cijeli srpski narod.
Banjaluka - Svetosavska akademija - Foto: RTRS
Banjaluka - Svetosavska akademijaFoto: RTRS

Svetosavsku akademiju gledaoci su mogli da pogledaju večeras na programu naše televizije. 

Svetosavska akademija počela je kompozicijom "Slobodi" , koju je izveo mješoviti hor Srpskog pjevačkog društva „Јedinstvo" i Mješoviti hor Akademije umjetnosti Banja Luka.

U svečanom programu nastupili su i Hor sveštenika Eparhije banjalučke, učenici Muzičke škole “Vlado Milošević” i Prve baletske škole Banjaluka, te učenici Banjalučke gimnazije. Svetosavska akademija otvorena je besjedom Njegovog preosveštenstva episkopa banjalučkog gospodina Јefrema.

U svetosavskoj besjedi jerej Miladin Mitrović naveo je da je Sveti Sava uporedo sa organizovanjem i upravljanjem crkvom Hristovom u srpskom narodu, bio obdaren državničkom mudrošću, te je postavio temelje, kako srpskoj crkvi, tako i mladoj državi.

Akademiji su prisustvovali i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Nedeljko Čubrilović, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević, predsjednik Skupštine grada Banja Luka, sveštenstvo i drugi gosti iz javnog života Srpske. U svim školama na području Republike Srpske danas je proslavnjen dan škole i krsna slava Sveti Sava.