latinica  ћирилица
30/01/2016 |  20:04 ⇒ 20:48 | Autor: RTRS

Srpska čitaonica "Doktor Јovan Rašković" u Beogradu (VIDEO)

U decembru je u Beogradu otvorena Srpska čitaonica "Doktor Јovan Rašković", čiji je cilj prikupljanje i predstavljanje književne i kulturne baštine Srba iz Krajine. Osnovali su je Srbi izbjegli iz tog kraja, a namjera im je, kažu, da čitaonica izraste u kulturnu instituciju visokog ranga i dugog trajanja.
Knjige (ilustracija) -
Knjige (ilustracija)

 Srpski narod u prošlom vijeku doživio je brojna stradanja i raseljavanja, njegovi pripadnci žive širom svijeta, a ono što ih spaja jeste vjera, nauka i kultura. Upravo zato cilj rada čitaonice je baštinjenje vjere, nauke, kulture, tradicije i običaja Srba iz Krajine, kako bi oni bili sačuvani i preneseni na buduće generacije, kažu inicijatori njenog osnivanja. Važnost ove ideje prepoznali su i drugi.

"Prvu veliku donaciju imali smo prije 15-ak dana kada nam je u posjeti ovde bilo Srpsko nacionalno vijeće Crne Gore, gdje su donijeli sva njihova izdanja, ima ih preko 200. Pored toga, dosta pojedinaca, računajući i porodicu akademika Raškovića su donirali dio svojih kućnih biblioteka, mislim da imamo sada negdje već oko, između 650 i 700 naslova", rekao je Zdravko Јokić, predsjednik UO Srpske čitaonice “Dr Јovan Rašković”.

Čitaonica nastavlja tradiciju Srpskog kulturnog društva “Zora” Knin-Beograd, koje je objavilo više od 150 naslova. Osim prikupljanja knjiga i saizdavaštva, čitaonica će objavljivati i svoja izdanja. Ovih dana u Novom Sadu promovisaće prvu knjigu, posvećenu upravo doktoru Јovanu Raškoviću.

"Krećemo putem da stvorimo ozbiljnu izdavačku djelatnost, pa u dogledno vrijeme možda i izdavačku kuću koja će imati svoj specifični knjižni program", naveo je  Danko Perić, predsjednik Izdavačkog savjeta Čitaonice. Građani će moći da koriste čitaonicu, a u datom momentu i da posuđuju knjige, kažu osnivači, koji planiraju i organizovanje kulturnih događaja.

"Mislim da će ovo biti mjesto gdje ćemo moći i pripremati naše izložbe, gdje će se družiti naši umjetnici, i naši krajiški likovni saloni koje smo do sad organizovali, evo već sljedeći je trideseti po redu, znači da nastavimo tu izložbenu tradiciju, a osim toga – osim izložbi i izdavačke djelatnosti, tu su naša kulturno-umjetnička društva", rekao je Milenko Budimir,  predsjednik Nadzornog odbora Čitaonice.

Postoji, kažu, i ideja da se, radi baštinjenja kulture i tradicije zagraničnih Srba, pokrene internet radio i televizija, koji bi bili namijenjeni i Srbima u regionu i dijaspori.