latinica  ћирилица
03/02/2016 |  15:14 ⇒ 16:02 | Autor: RTRS

Gradiška: Otvorena izložba "Lica i maske"

U galeriji Zavičajnog muzeja Gradiška otovrena je izložba ,,Lica i maske,, akademskog slikara Zdravka Krulja iz Cetinja.
Gradiška - izložba - Foto: RTRS
Gradiška - izložbaFoto: RTRS

Ovo je drugo predstavljanje ovog umjetnika u Republici Srpskoj, a plod je saradnje Zavičajnog muzeja i centara kulture iz okruženja.

Publici u Gradišci Krulj se predstavio serijalom od 23 djela kojim je želio da pokaže da je čovjekovo lice, od rođenja pa do odlazka sa ovog svijeta, prekriveno maskama.

- Priča o bezbrojnim našim maskama i licima i trenutcima kada ne znamo da li smo stavili masku ili je to naše pravo lice ili samo trenutna maska koja nam nekad služi i u dobro a nekad i u loše, istakao je Krulj.

Prije Gradiške slike Zdravka Krulja publika je mogla da vidi u Srpcu u Centru za kulturu koji intenzivno radi na razmjeni umjetničke građe sa centrima u okruženju.

- Dugujemo zahvalnost Zavičajnom muzeju jer je dobar dio naših izložbi u prošloj godini ostvaren zahvaljujući pomoći Zavičajnog muzeja, rekao je Stevan Umljenović, Centar za kulturu i sport Srbac.

Direktor Zavičajnog muzeja Gradiška, Dragan Matavulj, naglasio je da su po svojoj prirodi posla i osnovnoj djelatnosti u Zavičajnom muzeju upućeni na tu saradnju.

- A zbog geografske blizine i bliskosti tematike još više smo itekako upuđeni na saradnju sa ovim susjednim opstinama, dodao je on.

U narednim mjesecima publici u Gradišci, Srpcu i Laktašima biće predstavljena najnovija saznanja i artifakti koje su arheolozi Zavičajnog muzeja otkrili na lokalitetu ranovizantijskog grada Balkis u Bakincima.