latinica  ћирилица
07/02/2016 |  21:55 ⇒ 22:03 | Autor: Dojče vele

Dojče vele: Gdje su nestala djeca izbjeglice?

Niko ne može reći koliki je broj maloljetnih izbjeglica u Evropi koje se vode kao nestale, kao ni gdje su ta djeca. Očito je da su u registraciji počinjene greške.
Djeca izbjeglice - Foto: Beta/AP
Djeca izbjegliceFoto: Beta/AP

Zašto se o izbjeglicama koje su još djeca ili adolescenti nakon registracije nije vodila briga? Koliko maloljetnika je konkretno nestalo? U potrazi za odgovorom na to pitanje otkrivaju se veliki deficiti prilikom registracije.

Evropol i njemačka kriminalistička policija BKA su iznijeli brojke koje u stvari ne važe, jer se svaki dan mijenjaju. Osim toga, način na koji su prikupljani podaci izaziva sumnju. Organizacije za zaštitu djece i izbjeglica govore o zabrinjavajućim brojkama, ali na fakte se ni oni ne mogu pozvati. Tako BKA polazi od toga da je 1. januara 2016. u Njemačkoj bilo 4.749 maloljetnih izbjeglica bez pratnje odraslih osoba. Oni se dijele u dvije grupe: 431 od tih izbjeglica je bilo mlađe od 13 godina, a 4.287 njih je staro između 14 i 17 godina.

Zbeilježena je višestruka registracija u nekoliko njemačkih saveznih pokrajina, a neka od te nestale djece se nakon kratkog vremena ponovno pojave, kažu u BKA i dodaju: "Ali, ne možemo isključiti da neki od nestalih na početku godine nisu dospjeli u ruke kriminalaca." Tačnih saznanja o tome BKA nema.

Šef Evropola Brajan Donald je priznao da je na hiljade maloljetnih izbjeglica registrovano u evropskim zemljama, ali da se njihov trag tada izgubio. Donald je upozorio da su neka od te djece mogla dospjeti u ruke kriminalaca. Istovremeno je dodao: "Nisu svi žrtve kriminalaca, neki od njih su možda pod okriljem članova porodice. Ali jednostavno ne znamo gdje se nalaze."

Evropol je, kaže šef te policije, prikupio dokaze o tome da su neka djeca i mladi tokom bjekstva u Evropu bili seksualno zlostavljani. Formirala se jedna kriminalna infrastruktura, koja profitira od migrantskog talasa, kaže Donald. Krijumčari sve više izbjeglice iskorištavaju za poslove koji imaju veze sa industrijom seksa i kao robove. No, to nije ništa novo, kaže Donald, jer je tokom svakog izbjegličkog talasa u istoriji dolazilo do nasilja prema slabijima. Međutim, i po tom pitanju za sada postoji više nagađanja nego činjenica.

Јasnijim brojkama raspolažu gradovi i opštine. Prema informacijama njemačkih ureda za mlade, u toj zemlji se aktuelno vodi briga o oko 60.000 maloljetnih izbjeglica koje su došle bez pratnje odraslih. Navodi se da su mnoga od te djece pričala o lošim iskustvima tokom bjegstva.

Nesigurno statističko stanje i dječjim organizacijama otežava rad. Tako je UNICEF saopštio: "Brojku koju je naveo Evropol shvatamo veoma ozbiljno." Prema navodima UNICEF-a trećina izbjeglica koje su od ljeta 2015. došle u Njemačku su djeca i mladi. Ti podaci se temelje na nepotpunim navodima vlasti, ističe UNICEF i dodaje da još ne postoji detaljan pregled. UNICEF kritikuje što se prilikom registracije ne bilježi starost izbjeglica i traži da se maloljetnici registruju u svim tranzitnim i zemljama i onim gdje ih prihvate, kao i da se njihova situacija stalno nadzire.

Njemački savez za zaštitu djece smatra da su učinjeni dramatični propusti po pitanju zaštite maloljetnih izbjeglica. Kriminalci ciljano iskorištavaju situaciju u kojoj su se našla ta djeca koja su sama morala u Evropu, izjavio je predsjednik te organizacije Hajnc Hilgers. Maloljetnici mogu biti zaštićeni samo ako budu pod okriljem odjeljenja za mlade ili ako se spoje sa svojim porodicam