latinica  ћирилица
12/02/2016 |  11:24 | Autor: SRNA

Oko 40.000 novih izbjeglica na granici Sirije i Turske

Oko 40.000 novih izbjeglica smješteno je u kampovima na sirijskoj teritoriji blizu granice sa Turskom, izjavio je danas potpredsjednik turske Vlade Јalčin Akdogan.

On je rekao tokom obilaska graničnog izbjegličkog kampa Ončupinar da je važno da se u području gdje se nalaze nove izbjeglice napravi civilno naselje.

Akdogan je rekao novinarima da je neophodna diplomatska inicijativa prema Rusiji i Siriji da bi se zaustavio novi talas migracija, koji će imati uticaja na Evropu.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je da se neće održati dogovor o prekidu vatre u Siriji, koji su postigle svjetske sile u Minhenu, ukoliko Rusija ne obustavi vazdušne napade na opozicione snage u Siriji.

Čavušoglu je rekao da, u tom slučaju, neće biti osiguran ni humanitarni pristup ugroženom stanovništvu.

SAD, Rusija i još desetak zemalja postigli su dogovor o prekidu neprijateljstava u Siriji da bi se omogućila politička tranzicija u toj zemlji.

Turska i njeni partneri se ne protive tome da Rusija bombarduje grupe poput "Islamske države" i "Nusra fronta", ali žele da Moskva koordiniše te akcije sa koalicijom koju predvode SAD, rekao je Čavušoglu u Minhenu.