latinica  ћирилица
04/05/2024 |  07:50 | Autor: TANЈUG

SZO: Kopneni napad na Rafu doveo bi do krvoprolića

Izraelski kopneni napad na grad Rafa na krajnjem jugu Pojasa Gaze, gdje humanitarne grupe procjenjuju da se sklonilo 1,2 miliona Palestinaca, mogao bi da se završi "krvoprolićem", upozorila je danas Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).
Izbjeglički kamp Palestinaca u južnom dijelu Pojasa Gaze (Foto: EPA-EFE/MOHAMMED SABER) -
Izbjeglički kamp Palestinaca u južnom dijelu Pojasa Gaze (Foto: EPA-EFE/MOHAMMED SABER)

Generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus naveo je na svom nalogu na mreži X da bi napad na Rafu mogao da ima "strašne posljedice".

- SZO je duboko zabrinuta da bi vojna operacija punog obima u Rafi mogla da dovede do krvoprolića i dodatno oslabi već loš zdravstveni sistem - napisao je Gebrejesus.

U saopštenju SZO se kaže da bi upad u Rafu značajno povećao smrtnost i morbiditet, prenosi Tajms of Izrael.

- Novi talas raseljavanja bi pogoršao prenaseljenost, dodatno ograničavajući pristup hrani, vodi, zdravstvenim i sanitarnim uslugama, što bi dovelo do povećanog izbijanja bolesti, pogoršanja nivoa gladi i dodatnog gubitka života - ističe zdravstvena agencija UN.

Iz SZO upozoravaju i da zdravstveni sistem ne bi bio u stanju da se nosi sa porastom broja ranjenih.

Naglašava se da bi tri bolnice koje su trenutno djelimično operativne u Rafi postale nebezbjedne i da pacijenti, osoblje, kola hitne pomoći i humanitarci ne bi mogli do njih da dođu kada se neprijateljstva intenziviraju, zbog čega bi brzo postale nefunkcionalne.

- SZO poziva na trenutni i trajni prekid vatre i uklanjanje prepreka za isporuku hitne humanitarne pomoći u i preko Gaze, u obimu koji je potreban - navodi se u saopštenju.