latinica  ћирилица
22/03/2016 |  12:24 ⇒ 20:43 | Autor: RTRS

Suđenje Oriću: Svjedok potvrdio zarobljavanje srpskih vojnika u Zalazju(VIDEO)

Saslušanjem svjedoka Tužilaštva Milomira Lazarevića iz Bratunca, u Sudu BiH nastavljeno je suđenje ratnom komandantu tzv. Armije biH u Srebrenici Naseru Oriću i pripadniku tih snaga Sabahudinu Muhiću. Optužnica ih tereti za ubistva tri srpska zarobljenika u selima Zalazje, Lolići i Kunjarac.
Suđenje Oriću - Foto: RTRS
Suđenje OrićuFoto: RTRS

Lazarević je svjedočio o napadu muslimanskih snaga pod Orićevom komandom, na srpsko selo Zalazje i zarobljavanju grupe srpskih vojnika u blizini pravoslavnog groblja. Među zarobljenima je bio i sudija Slobodan Ilić, za čiju likvidaciju je i optužen Orić.

Napad muslimanskih jedinica pod Orićevom komandom, na Zalazje o Petrovdanu 1992. godine trajao je više od osam časova. Otpor 40-ak srpskih boraca trajao je sve dok im nije ponestalo municije.

Oko 17 časova iz okruženja muslimanskih vojnika pokušali su da se spasu. Svjedok, zajedno sa još pet Srba, sakrio se u potkrovlju kuće Dragana Rakića, u neposrednoj blizini groblja. Iz skrovišta je slušao razgovor među muslimanskim vojnicima, pa i identifikaciju druge grupe srpskih vojnika koji su se iz susjedne kuće, predali Oriću i njegovim vojnicima.

"Već kad su se počeli predavati čuo sam od gosp. Nasera Orića i njegovih vojnika imenom su zvali one koji su se predavali", navodi svjedok Lazarević.

A predali su se, svjedočio je Lazarević, Miodrag Rakić, Petko i Ranko Simić, Dragomir Tubić, Milisav i Slobodan Ilić. Slušao je Lazarević i Orićeve komande sa i bez megafona - tokom dana o napadu i rasporedu trupa, u predvečerje o postrojavanju muslimanskih vojnika i sakupljanju oružja. A onda je, kaže, uslijedila i Orićeva naredba da se “zarobljenici potrpaju u kamione“. Kamioni su otišli put Srebrenice, a svjedok i njegovi saborci, kasnije prema Sasama.

Tek na izlazu iz sela vidjeli su, kaže tijela tri srpska borca. Osim što je potvrdio dio ranijih navoda zaštićenog svjedoka O1 inače muslimanskog vojnika i očevica ubistava Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića, za čiju smrt su, prema optužnici krivi upravo Orić i Muhić, - pečat današnjeg ročišta svakako su brojni materijalni dokazi koje je uložila odbrana optuženih.

Većina se odnosi na rješenje komisije za reviziju, kojim je ukinut status borca tzv. Armije BiH zaštićenom svjedoku O1.

Simptomatično – Komisija za reviziju formirana je u decembru prošle godine. Dakle, pet mjeseci nakon što je optužnica protiv Orića potvrđena. I neposredno nakon što su pojedini sarajevski mediji, nekažnjeno objelodanili ime zaštićenog svjedoka.

Komisiju je formiralo federalno ministarstvo za pitanja boraca – isto ono u kojem je optuženi zločinac Orić, već duže vrijeme na platnom spisku, kao saradnik. Na sve to odbrana ćuti.

Kako je moguće da se revizijom, kao gumicom izbriše skoro četvergodišnji ratni staž svjedoka, koji je, u uniformi muslimanske vojske čak i ranjen? I to dva puta o čemu postoje i ljekarski nalazi.

Zbog čega se rješenje decembarske komisije razlikuje od svih prethodnih, koje svjedoku nisu negirale učešće u tzv. Armiji BiH? Da li je decembarsku Komisiju formirao federalni ministar Salko Bukvarević samoinicijativno, ili po nalogu svog saradnika i savjetnika Orića? I da li to Sarajevo institucionalno štiti optuženog za ratne zločine?

Odgovore na ova pitanja trebalo bi da da neka nova istraga. I da ispita ranije navode svjedoka O1 o stalnim prijetnjama i zastrašivanjima, kojima su izloženi članovi njegove porodice u Federaciji, ali bh. pravosuđe i dalje je i gluvo i nijemo o aktulnim i svim bivšim manipulacijama i pritiscima u predmetu Orić.

A suđenje je tek počelo. Biće nastavljeno 5. aprila saslušanjem još dva svjedoka Tužilaštva.