latinica  ћирилица
24/03/2016 |  07:36 ⇒ 19:36 | Autor: RTRS

Hag: Radovanu Karadžiću 40 godina zatvora (FOTO/VIDEO)

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od 40 godina.
Radovan Karadžić - Foto: RTRS
Radovan KaradžićFoto: RTRS

Prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić osuđen je u Haškom tribunalu na 40 godina zatvora povodom optužbi za ratne zločine u BiH od 1992. do 1995. godine.

Na ovu presudu i Karadžić i tužilaštvo Haškog tribunala imaju pravo da ulože žalbu, a do pravosnažnosti odluke sudskog Vijeća ostaće u pritvoru tribunala.

Haški tribunal proglasio je Karadžića krivim za genocid nad muslimanskim stanovništvom u Srebrenici, zločine u Sarajevu, uzimanje talaca i brojne ratne zločine u sedam opština BiH.    

15.38 - Prvostepeno vijeće Haškog tribunala za zločine u bivšoj Јugoslaviji izreklo je kaznu od 40 godina zatvora  nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske Radovana Karadžića  . Karadžić je proglašen krivim za "genocid, likvidacije, ubistva, kažnjavanja, deportaciju, nehumane akte i druge zločine prema nesrpskom stanovništvu" tokom rata u BiH.

15.37 - Vijeće izriče odluku.

15.35 - Vijeće konstatuje da su pripadnici snaga Vojske Republike Srpske imali namjeru da unište muslimane u Srebrenici.

15.18 - Karadžić je izdao komandu da se stvore totalni uslovi nesigurnosti i straha u dijelove Srrebrenice koja je bila pod zaštitiom Međunarodnih snaga. Karadžić je odobrio zauzuimanje Srebrenice.

15:00 - Vijeće se uvjerilo da je postojao i udruženi zločinački poduhvat kada su 1995. godine srpske snage kao taoce uzele vojnike UN-a da bi spriječili bombardovanje. Kako je rečeno, Karadžić je direktno odobrio da se taoci rasporede kao živi štit kod meta za koje se očekivalo da će biti bombardovane.

14:56 - Pretresno vijeće zaključilo da je opsada Sarajeva bio udruženi zločinački poduhvat koji je bio pod kontrolom Vojske Republike Srpske i političkog rukovodstva Republike Srpske (Krajišnik, Plavšić i Mladić).

14.51 - Civili u Sarajevu bili direktna meta Sarajevsko-romanijskog korpusa. Pretresno vijeće zaključilo da je Karadžić odgovoran za sve zločine počinjene nad civilima u Sarajevu osim u tri slučaja. Vijeće je prihvatilo da su ponekad snage tzv. Armije BiH gađale vojnike UN-a, ali i teritorije pod svojom kontrolom što je tvrdila Karadžićeva odbrana.

14:40 - Karadžić oslobođen odgovornosti za navodni genocid u sedam opština ((Bratunac, Foča, Ključ, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica i Zvornik).

14.20 - U obrazloženju odluke, sudija Kvon rekao je da su u "udruženom zločinačkom poduhvatu" progona i uništavanja nesrpskog stanovništva, pored rukovodstva Srba iz BiH, učestvovali i Željko Ražnatović Arkan i Vojislav Šešelj.

14.15 - Haški sud nije našao da je bilo genocida u opštinama koje su u optužnici navedene prije optužbi za zločin genocida u Srebrenici. 

14.00 - Počelo izricanje prvostepene sudske odluke prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću. Karadžić odluku sudskog vijeća, kojem predsjedava sudija Ogon Kvon sluša u sudnici.

13.12 - Specijalne emisije s aktuelnim gostima, uključenjima iz Haga, reagovanjima potomaka žrtava Odbrambeno - otadžbinskog rata, reagovanjima advokata, zvaničnika Srpske i regiona, kao i analitičara i svjetskih medija.

U završnoj riječi, u oktobru 2014. godine, tužilaštvo je zatražilo da Karadžić bude proglašen krivim po svim tačkama optužnice i kažnjen doživotnim zatvorom, dok je Karadžić, koji se branio sam, tražio da bude oslobođen krivice.

Karadžić je uhapšen u julu 2008. godine, a tereti se za "genocid, likvidacije, ubistva, kažnjavanja, deportaciju, nehumane akte i druge zločine prema nesrpskom stanovništvu" tokom rata u BiH.

Za izricanje predsude Karadžiću vlada veliko interesovanje javnosti. Akreditovano je i više od prvobitno predviđenih 200 predstavnika medija, dok je broj gostiju koji će po drugim osnovama moći prisustvovati ovom događaju zasad nepoznat.

Kako jutro odmiče povećava se broj pripadnika holandske policije koja će jakim mjerama i brojnim snagama obezbjeđivati današnji događaj.

Političari u Srpskoj su saglasni – bivši predsjednik Karadžić nikada nije naredio nijedno krivično djelo koje mu na teret stavlja Tužilaštvo u Hagu, zbog čega bi trebalo da bude oslobođen. Ako je prava i pravde, kažu, a ne političkog uticaja, presuda će biti oslobađajuća.

Prvi predsjednik Republike Srpske je poručio da ne postoji razuman sud koji bi ga osudio i odbacio sve spekulacije da bi presuda ili bilo koji njen dio mogli da ugroze Republiku Srpsku.

Predstavnici Vlade i nevladinih organizacija Republike Srpske doputovali su u Hag kako bi prisustvovali izricanju presude.

Novinari ispred Haškog tribunala...
Foto: RTRS

Novinari ispred Haškog tribunala...
Foto: RTRS

Novinari ispred Haškog tribunala...
Foto: RTRS

Novinari u Haškom tribunalu...
Foto: RTRS

Novinari u Haškom tribunalu...
Foto: RTRS

Novinari u Haškom tribunalu...
Foto: RTRS