latinica  ћирилица
06/04/2016 |  10:51 ⇒ 13:14 | Autor: RTRS

U centru Trebinja arheolozi otkrili ilirska utvrđenja (FOTO/VIDEO)

Arheološka iskopavanja, neposredno uz objekat Muzeja Hercegovine u Trebinju, donijela su nove dokaze o trajanju civilizacije, na malom lokalitetu, još od antičkih vremena.
Trebinje - arheologija - Foto: RTRS
Trebinje - arheologijaFoto: RTRS

Prva sondaža terena urađena 1998, a manja iskopavanja počela su od 2013.

Novi radovi počeli su prije tri sedmice. Otkriveni su zidovi objekata, građeni vijekovima prije Hrista.

Ono što je okom vidljivo, jesu djela nepoznatih neimara, dijelovi ili cijeli zidovi, koji su stvarali još u vijekovima prije Hrista. Nataloženi su temelji jedan na drugi – vojno ilirsko utvrđenje, temelji i stepenište ranohrišćanske crkve, ostaci vlastelinskih dvorova, turskih puškarnica, pa sve do austrougarske kasarne, s početka 20.vijeka.

Foto: RTRS

Poslije dvije i po hiljade godina, u centru Trebinja, sunce je ponovo obasjalo temelje prvih ilirskih utvrđenja. Na njima počivaju temelji objekata iz rimskog, ranog i srednjeg vijeka, otomanskog carstva i austro-ugarskog perioda. Kao da su svi nastojali da zatru prethodne epohe.

Iskopavanja jesu nastavljena, ali se vrijednost nalazišta ne može procijeniti. U ogromnoj količini šuta, iskopan je i pokretni arheološki materijal.

Arheolog-kustos, Muzeja Hercegovine iz Trebinja, Ivana Grujićeva raspolaže podacima da su, na malom lokalitetu, živjele dvije crkve, vjerovatno i episkopsko sjedište, do premještanja u Tvrdoš. Da su ispod sadašnjeg platoa Muzeja , nataloženi vijekovi, potvrdila je prva sondaža, prije osamnaest godina. Okidač je bio ulomak rimskog nadgrobnog spomenika. Cijelo istraživanje, zahtijevaće poseban projekat.

Foto: RTRS

Dosadašnje radove pomagali su UNESKO, talijanski OKSFAM, Grad Trebinje i preduzeće Hiroelektrane na Trebišnjici. Za cjelovit projekat, biće potrebno obezbijediti i namjenska sredstva. Krajnji efekat bio bi da Muzej, osim stalnih postavki, ima i arheološki sadržaj.