latinica  ћирилица
10/04/2016 |  20:29 ⇒ 21:26 | Autor: SRNA

Episkop Ignjatije: Hrišćanstvo je zajednica

Episkop braničevski Ignjatije je na večerašnjem predavanju u Bijeljini o temi "Pokajanja za vaskrsenje", istakao je da je hrišćanstvo Crkva i zajednica i da niko ne može biti hrišćanin sam za sebe.
Episkop braničevski Ignjatije - Foto: SRNA
Episkop braničevski IgnjatijeFoto: SRNA

- Naša vjera i hrišćanski život uvijek je okrenuta zajednici, to je ono što kaže Gospod. Ako kažete da volite Boga, a mrzite bližnjega svoga, lažete, zato što u hrišćanstvu nije moguće imati zajednicu sa Bogom mimo zajednice sa čovjekom - rekao je vladika Ignjatije.

Episkop braničevski istakao je da pravoslavlje karakteriše život zajednice sa Bogom i sa drugim čovjekom.

- Nažalost, to često zaboravljamo i nekako smo od naše vjere stvorili ideologiju, pa mislimo da činimo uslugu Bogu kada mrzimo drugoga, ogovaramo i sudimo, a vjera je upravo zajednica, ljubav prema drugom čovjeku, jer ljubav gradi zajednicu i gradi Crkvu - kaže episkop braničevski.

Vladika je istakao da je potrebno mnogo truda da čovjek prihvati drugog čovjeka, koji je drugačiji i naglasio da je za to potreban podvig koji čovjeka vodi u zajednicu sa drugima, u hrišćansko življenje.

- Svi nosimo u sebi tu klicu netrpeljivosti prema drugima. Prvorodni grijeh je neprihvatanje drugoga i to nas prati, stalno se borimo sa tim, ali biti toga svejstan, to znači boriti se, podvizavati se da prihvatiš drugog čovjeka - zaključio je vladika Ignjatije.

U organizaciji Misijskog fonda Eparhije zvorničko-tuzlanske, u Bijeljini od 20. marta traje Velikoposni ciklus predavanja o zajedničkoj temi "Pokajanja za vaskrsenje".

Publika u Bijeljini do sada je čula predavanje episkopa bačkog Irineja, mitropolita crnogorsko-primorski Amfilohija i Predraga Dragutinovića, profesora na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu.

Ovogodišnji ciklus predavanja završava se 17. aprila predavanjem Srboljuba Ubiparipovića, docenta na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu.

Sva predavanja održavaju se u Centru za kulturu u Bijeljini od 19.00 časova i ulaz je slobodan.