latinica  ћирилица
18/04/2016 |  10:12 ⇒ 12:42 | Autor: SRNA

Britanija- Pronašao ostatke rimske vile u dvorištu (VIDEO/FOTO)

Јedan Britanac pronašao je u svom dvorištu ostatke najveće rimske vile u Britaniji u blizini mjesta Tisburi u Viltširu.
Pronađeni ostaci rimske vile (Foto:.dailymail.co.uk) -
Pronađeni ostaci rimske vile (Foto:.dailymail.co.uk)

Vlasnik farme Luk Irvin primijetio je ostatke vile dok je postavljao kablove i opremu za postavljanje stolova za stoni-tenis za svoju djecu.

On je otkrio veliki mozaik, broševe i kosti životinja, piše Dejli mejl.

Ovako je nekad izgledala rimska vila  (Foto:.dailymail.co.uk)

Irvin je pozvao arheologe koji su tokom osam dana iskopavanja pronašli ostatke luksuzne rimske vile, za koju se vjeruje da je najveća u Britaniji.

Arheolozi su, takođe, pronašli ostrige koje su se vještački uzgajale, a zatim žive prebacivale sa obale u buradima sa slanom vodom, što ukazuje na bogatstvo porodice koja je tu živjela.

Ostaci rimske vile (Foto:.dailymail.co.uk)

Pronađeni su broševi, novčići, kosti domaćih i divljih životinja, kao i rimski bunar, a identifikovan je i kovčeg djeteta.

Vjeruje se da je vila izgrađena između 175. i 220. godine prije nove ere, a konstantno je obnavljana do sredine četvrtog vijeka nove ere.

Utvrđeno je, takođe, da su na samoj lokaciji živjeli ljudi i prije Rimljana.

Pronađena je grnčarija iz petog vijeka, kao i drvene strukture u okviru djelimično uništene vile, što ukazuje na prisustvo rimsko-britanske porodice koja nije imala sredstava da održava kuću, ali je ostala na lokaciji.

Na lokaciji su otkriveni i tragovi postromanskog i predsaksonskog perioda.

- Ova lokacija nije dirana od njene propasti, prije oko 1.400 godina, i kao takva ima ogroman značaj. Ovako detaljna i dobro sačuvana vila i imanje, čija zemlja nije obrađivana više od 1.500 godina, daje velike mogućnosti za istraživanje - rekao je arheolog Dejvid Roberts.