latinica  ћирилица
22/04/2016 |  07:40 ⇒ 17:21 | Autor: RTRS

Banjaluka obilježava Dan grada (FOTO/VIDEO)

Banjaluka danas obilježava Dan grada i 71. godišnjicu oslobađanja od fašizma.
Obilježavanje Dana grada Banjaluka - Foto: RTRS
Obilježavanje Dana grada BanjalukaFoto: RTRS

Položeni su vijenci i cvijeće na spomenik palim borcima Narodnooslobodilačkog rata na Trgu palih boraca.

Među brojnim delegacijama, vijence su položili i gradonačelnik Banjaluke, Slobodan Gavranović, premijerka Srpske, Željka Cvijanović i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Nedeljko Čubrilović, te generalni konzul Srbije u Banjaluci, Vladimir Nikolić.

Gradonačelnik, Slobodan Gavranović upriličio je prijem za delegacije prijateljskih gradova, s kojima Banjaluka ima ekonomsku i kulturnu saradnju. Povodom dana grada organizovane su brojne sportske i kulturne priredbe.

Danas se odaje počast svima koji su prije 71 godinu položili svoj život za slobodu, i onima koji su slobodu iznijeli na svojim leđima, istakao je gradonačelnik Slobodan Gavranović.

Povodom Dana grada, u Banjaluci su danas delegacije gradova prijatelja, među kojima su Novo Mesto, Velenje, Herceg Novi, Kumanovo, Temišvar, i Pula. Za goste je upriličen prijem u Kulturnom centru Banski dvor. Gradonačelnik je rekao je da se zahvaljujući dolasku delegacija iz gradova zemalja regiona i danas u Banja Luci osjeća duh zajedništva i prijateljskog odnosa.

Foto: Srna

Grad Banjaluka "Zlatnom čašom gostoljublja" i tradiconalnom tortom počastila je danas svoje građane. U banjalučkoj Gospodskoj ulici predstavljena je bogata gastronomska ponuda, koja je ovom gradu čak dvaputa za redom obezbijedila prestižno turističko priznanje, Zlatnu čašu gostoljublja. 

Svečana akademija, povodom Dana grada Banjaluka biće održana večeras od 19 časova u Banskom dvoru, kada će biti uručena priznanja dobitnicima aprilskih nagrada.

Večeras, sa početkom u 20.30 časova, u Narodnom pozorištu Republike Srpske biće održan koncert gudačkog kvarteta Beogradske filharmonije. Koncert muzičara iz Beograda je poklon Generalnog konzulata Republike Srbije građanima Banje Luke povodom Dana grada.

Čestitku povodom Dana grada uputili su predsjednik Srpske Milorad Dodik i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.