latinica  ћирилица
22/04/2016 |  14:02 ⇒ 17:03 | Autor: RTRS

Trebinje- Davaoci krvi iz Srpske i Srbije zajedno u akciji darivanja

Savez društava dobrovoljnih davalaca krvi Republike Srpske organizovao je prikupljanje ove dragocjene tečnosti u Trebinju, u akciji nazvanoj "Savez i prijatelji".
Dobrovoljni davaoci krvi - Foto: RTRS
Dobrovoljni davaoci krviFoto: RTRS

Akciji se pridržilo devet društava iz Republike Srpske i društva iz Beograda i Kragujevca. Svi naglašavaju veoma dobru saradnju, koja je u situacijama kada su ljudski životi ugroženi, i ključna.

Јasmina Šoljan, predsjednica DDK Elektrodistribucije Beograd, kaže da nastoji da krv daruje u Trebinju, iako, kako ističe, imaju dobru saradnju i sa društvima davalaca iz Banjaluke, Modriče i Ugljevika. 

Božica Malinić, predsjednica DDK opštine Laktaši, kaže da iako je do sada darivala krv devetnaest puta, da je u ovoj humanoj akciji početnik.

- Veoma je lijep osjećaj kada čovjek pomaže i kada je svjestan da će nekom na ovaj način spasiti život - kaže Malinićeva.

Iz godine u godinu, broj prikupljenih jedinica krvi u Srpskeoj je sve veći. Saradnja sa društvima iz okruženja posebno je bitna zbog svih pacijenata koji se liječe van granica, prije svega, u Srbiji.

Miro Anđelić, predsjednik Saveza društava DDK Republike Srpske, naveo je da je Savez veoma zadovoljan stepenom odziva davalaca u Trebinju, jer je 3,5 odsto učešća standard, dok je u gradu na Trebišnjici taj prosjek i veći 4,5 odsto. Naglasio je i značaj saradnika davalaca van granica Srpske.

Ministar zdravlja Republike Srpske Dragan Bogdanić rekao je da je dobrovoljno davalaštvo na veoma dobrom nivou, kao i da su društva dobro oraganizovana. Naveo je da su ga domaćini upoznali i sa činjenicom da u Hercegovini porodice ne moraju da brinu kada nedostaje krv nekom srodniku, jer postoje dovoljne količine prikupljene na osnovu dobrovoljnog darivanja.

Značaj ovakvih akcija je i u razmjeni iskustava zaposlenih u transfuziološkim službama.

Dragan Šarenac, načelnik Službe transfuzijske medicine Trebinje, istakao je da mu je drago da davaoci uspostavljaju veze i mostove koji su bitni za funkcionisanje, ne samo ove službe, neko ukupnog davalaštva i obezbjeđenja krvi za liječenje pacijenata.

Uloga Saveza i članica je da stalno promovišu dobrovoljno davalaštvo. Posebno raduje činjenica da je svake godine sve više mladih davalaca, što omogućuje da se za naredni period formira sigurna baza.