latinica  ћирилица
23/04/2016 |  12:23 | Autor: SRNA

"Obamini komentari uglavnom nebitni"

Američki predsjednik Barak Obama našao se na udaru kritika nakon što je izjavio da će Britanija za trgovinske dogovore sa Vašingtonom biti na "kraju reda", ukoliko izađe iz članstva EU.

Јedan od vodećih ličnosti kampanje za izlazak Britanije iz EU, lider antievropske stranke UKIP Najdžel Ferejdž skrenuo je pažnju na Obaminu terminologiju, jer je u svom upozorenju upotrebio više britansku, a ne američku frazu.

Ferejdž smatra da se time stiče utisak da Obama vodi licitaciju u ime premijera Dejvida Kamerona.

"Mislim da je to sramotno", kaže Ferejdž.

Poslanik britanskog parlamenta iz redova Konzervativne stranke Lijam Foks podsjeća da će Obama uskoro otići iz Bijele kuće i da su njegovi komentari stoga "uglavnom nebitni".

Sličnog mišljenja je i drugi poslanik Dominik Rab i on Obamu naziva "političarem na kraju mandata koji starom britanskom prijatelju čini političku uslugu".

Iz kancelarije britanskog premijera odbačene su sugestije da je bilo šta govoreno Obami i da je američki predsjednik izrazio svoje mišljenje.

Tokom drugog dana boravka u Londonu, Obama će posjetiti teatar Glob, gdje su u toku razne manifestacije povodom 400 godina od smrti Vilijema Šekspira.