latinica  ћирилица
23/04/2016 |  13:02 ⇒ 24/04/2016 | 08:17 | Autor: SRNA

Dodik: Odnosi Srpske i Srbije najbolji do sada (FOTO i VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Beogradu da Srpska i Srbija nikada do sada nisu imale bolje odnose i poručio da bi bez razumijevanja i podrške Srbije pozicija Republike Srpske bila mnogo teža.
 - Foto: SRNA
Foto: SRNA

- U posljednje vrijeme, analizirajući cjelokupnu situaciju, zahvalni smo zbog spremnosti Srbije da i na finansijskom nivou podrži aktivnosti Republike Srpske - rekao je Dodik novinarima u Beogradu, gdje u Patrijaršiji prisustvuje obilježavanju slave patrijarha srpskog Irineja - Lazareve subote.

On je konstatovao da Srbija ima mnogo svojih problema, ali da "ta spremnost da pomogne govori da se rukovodstvo Srbije na pravi način odnosi prema Srpskoj".

- Mi smo danas sigurni u ono što Srbija u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom ima kao obavezu podrške i saradnje sa Republikom Srpskom - poručio je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske u Beogradu

Predsjednik Srpske je ukazao da je Beograd učinio sve da shvati i razumije Republiku Srpsku i da su kao produkt toga započeti mnogi projekti koji ulaze u završnicu.

- U posljednjih nekoliko godina to je poprimilo onu dugoočekivanu dimenziju podrške i razumijevanja. Naša saradnja je bila sveobuhvatna i motivisana zajedničkom potrebom da napravimo pomak za dobrobit naroda sa jedne i druge strane Drine - rekao je Dodik.

On očekujemo da bude realizovan dugo očekivani projekat izgradnje mosta kod Bratunca i u tom pogledu se nastavljaju započete aktivnosti.

Dodik je naglasio da su u toku dogovori da se na prostoru opština Bogatić i Sremska Mitrovica odredi dodirna tačka kako bi se mogao izgraditi auto-put koji bi išao od Banjaluke do Beograda.

- Ove godine Republika Srpska će u junu biti bogatija za 60 kilometara auto-puta od Banjaluke do Doboja i to su stvari koje su dugoročno važne za izgradnju mreže auto-puteva ka Srbiji - istakao je predsjednik Srpske.

POLITIKA IZDAЈE SDS-a MORA BITI PREKINUTA

Predsjednik Srpske izjavio je danas da je politika SDS-a politika izdaje koja mora biti prekinuta. Dodik je rekao da predsjednik SDS-a Mladen Bosić "gura propalu i političku opciju koja je izdajnička i podanička Bakiru Izetbegoviću" i naglasio da su netačne njegove priče da je u vlasti Srpske izazvana panika zbog najavljenih protesta opozicije.

- Očigledno je da su oni u panici, a ne neko drugi, ali panika uopšte nije dominantno osjećanje u Republici Srpskoj - izjavio je Dodik.

Konstatovao je da nikome u Republici Srpskoj nisu potrebni protesti, ali da će, ukoliko ih bude zakazala opozicija, proteste zakazati i vlast.

- Zakazaćemo ih i mi iz dva bitna razloga. Prvi je da su i oni dio vlasti dvije godine na nivou BiH i oni donose važne odluke za Republiku Srpsku i nismo osjetili nikakve benefite od toga što oni rade - rekao je Dodik.

On je kao drugi razlog naveo da je politika SDS-a politika izdaje koja mora biti prekinuta.

- Kada oni zakažu proteste i mi ćemo izaći sa protestima koji će sigurno "oduvati" tu njihovu izdajničku politiku - rekao je Dodik.

Komentarišući Bosićevu izjavu da će Srpska ubrzo biti dovedena na prosjački štap, Dodik je podsjetio da SDS, koji je dio vlasti u BiH, do prije samo nekoliko mjeseci nije htio da podrži aranžman sa MMF-om.

- To je jedinstven primjer da je neka država, koja je uspostavila ugovorni odnos sa Svjetskom bankom, odbacila kada je to trebalo da se verifikuje - naveo je Dodik.

On je rekao da, sa druge strane, kada je riječ o finansijskoj podršci Rusije, Bosić uporno govorio da toga nema.

- A, sada kada stigne - opstruišu, pokušavajući da ostvare dugoročne planove Federacije BiH da se Republika Srpska destabilizuje i učini što gorom - rekao je Dodik.

On je istakao da Srpska ispunjava sve svoje obaveze i da spekulativne tvrdnje "tipa ugrožavanja sistema" ne stoje.

- Bosić nema nijednog razloga da o tome govori. On je imao 24 poslanika, danas ih ima 18 ili 17 i imaće ih još manje. Јuče ga je napustio još jedan član Glavnog odbora. Očigledno je da su oni u panici - rekao je Dodik.