latinica  ћирилица
28/04/2016 |  11:27 ⇒ 11:32 | Autor: RTRS

Mostar: Tužilaštvo BiH potvdilo da je u Radači veći broj tijela Srba

Tužilaštva BiH saopštilo je da su prilikom ekshumacije u jami Radača kod Mostara pronađeni posmrtni ostaci, u prvom navratu manji broj kostiju, da bi naknadnim iskopavanjem bio pronađeni veći broj posmrtnih ostataka ljudskog porijekla.
Eshumacija u jami Radača kod Mostara - Foto: klix.ba
Eshumacija u jami Radača kod MostaraFoto: klix.ba

Istražitelj Tužilaštva BiH uskoro će se, sa nadležnim osobama iz Instituta za nestale osobe  BiH i Međunarodne komisije za traženje nestalih u BiH, uputiti na lokaciju, kako bi koordinirao dalje aktivnosti.

Kosti i posmrtni ostaci pronađeni su na dubini od oko 54 metra, te će nakon vađenja posmrtnih ostataka, biti rađen proces vještačenja i utvrđivanja identiteta žrtava putem DNK analize.

Na navedenoj dubini pronađeni su ostaci betona, što ide u prilog istražnim saznanjima da su posmrtni ostaci nakon bacanja u jamu zatrpavani u cilju skrivanja.

Iskopavanja se nastavljaju i dalje, a prema prikupljenim dokazima i informacijama, u prirodnoj jami Radača, nalazi se veći broj posmrtnih ostataka, uglavnom žrtava srpske nacionalnosti iz prethodnog rata.

Ekshumacija na ovom lokalitetu radi se već duži vremenski period i odvija se otežano jer se radi o izuzetno nepristupačnom lokalitetu velike dubine, gdje su nađeni ostaci betona, kao i minsko-eksplozivna sredstva, a u procesu ekshumacija učestvuju alpinistički timovi iz policijskih agencija u BiH.

"Tužilaštvo BiH zajedno sa partnerskim institucijama, nastavlja sa intenzivnim aktivnostima u traženju nestalih osoba, na ovoj lokaciji, kao i drugim lokacijama diljem BiH", navodi se u saopštenju.