latinica  ћирилица
05/05/2016 |  13:35 | Autor: BETA

Dan sjećanja na žrtve Holokausta u Izraelu (FOTO)

Prodoran zvuk sirene širom Izraela označio je tačno u 10 sati po lokalnom vremenu, početak dvominutnog ćutanja u znak sjećanja na šest miliona Јevreja koje su ubili nacisti i njihovi saradnici u Holokaustu u Drugom svjetskom ratu.
Vozači automobila izašli su iz vozila u znak sećanja na žrtve (arhivska fotografija) - Foto: AP
Vozači automobila izašli su iz vozila u znak sećanja na žrtve (arhivska fotografija)Foto: AP

Na zvuk sirene Izraelci su stali pognutih glava na ulicama, prekinuli rad u fabrikama, nastavu u školama, vozači i putnici su izašli iz autobusa i automobila, sjećajući se onih koji su stradali.

Ceremonije se danas održavaju širom zemlje. U izraelskom parlamentu Knesetu u državnom holu Šagal i u Holu sjećanja Memorijalnom centru holokausta Јad Vašem u Јerusalimu čitaju se imena onih koji su ubijeni u okviru ceremonije "Svaka osoba ima ime".

Nakon dva minuta ćutanja položeni su vijenci na Trgu Varšavski geto u Јad Vašemu. Ceremoniji su prisustvovali predsjednik Izraela Ruven Rivlin i premijer Benjamin Netanjahu.

Izraelski premijer je, obraćajući se sinoć okupljenima u Јad Vašemu, podsjetio da su nacisti govorili: "Јevreji su krivi za sve".

"Antisemiti danas kažu Izrael je kriv za sve. Mnogi očevi cionizma su vjerovali da je ta bolesna mržnja prema Јevrejima ukorenjena u posebnoj situaciji u kojoj su se Јevreji našli jer su beskućnici, raštrkani među narodima. Oni su se nadali da će mržnja prema Јevrejima proći ako imaju svoju državu. Na nesreću realnost pokazuje da je ta optimistična procjena pogrešna", rekao je Netanjahu.

Radio i TV stanice emituju intervjue sa preživjelima u Holokaustu i dokumentarne emisije o genocidu.

Centralna tema ovogodišnje ceremonije je "Borba za očuvanje duha humanosti u Holokaustu".

U školama i opštinama širom Izraela za danas su zakazane komemoracije.

U Poljskoj se održava 28. marš živih u kome učestvuje hiljade tinejdžera Јevreja i nejevreja koji su tom protekle nedjelje posjetili jevrejska groblja i sinagoge i skver odakle je 64.000 krakovskih Јevreja poslato u logore smrti.

Njih vode, između ostalih, istoričari i preživjeli u Holokaustu kako bi svjedočili ne samo o razaranju, već i čuli priče ljudi koji su preživjeli zločine. Svoju posjetu okončaće u tišini tri kilometra drugim maršem između nekadašnjih logora Aušvic i Birkenau.