latinica  ћирилица
09/05/2016 |  16:33 ⇒ 20:49 | Autor: SRNA

O mitingu i protestima 14. maja na sastanku u Palati Republike, opozicija ponovo bojkotovala poziv (VIDEO/FOTO)

U Banjaluci je održan sastana predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika sa predstavnicima parlamentarnih stranaka u Narodnoj skupštini Republike Srpske.
Milorad Dodik sa predstavnicima stranaka - Foto: SRNA
Milorad Dodik sa predstavnicima stranakaFoto: SRNA

Sastanku koji je počeo u 16.00 časova, prisustvovali su predsjednici Socijalističke partije Petar Đokić, Demokratskog narodnog saveza Marko Pavić, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić i Srpske radikalne stranke Dragan Đurđević.

Na razgovor nisu došli predstavnici stranaka iz tzv. Saveza za promjene kao što su danas i najavili.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da ima informacije da se protesti koje opozicija najavljuje organizuju uz pomoć stranaca iz Velike Britanije i Turske, a da je prihvaćena i podrška /predsjednika SDA/ Bakira Izetbegovića.
Dodik je naveo da je danas u Banjaluci sa predstavnicima političkih partija u Narodnoj skupštini Srpske razgovarao o političkoj situaciji i najavljenim protestima opozicije u Srpskoj, te da je o opravdanosti tog skupa želio da razgovara i sa predstavnicima SDS-a, PDP-a, NDP-a i SRS Republike Srpske, ali se oni nisu odazvali pozivu, zbog čega je, kako je rekao, besmisleno više organizovati sastanke o ovoj temi.

Predsjednik RS Milorad Dodik  (Foto RTRS)

"Ulica nije stvar koja će legitimisati ili delegitimisati Republiku Srpsku, ili će izabrati ili neće izabrati vlast. Vlast se bira na izborima, a lokalni izbori su raspisani. Neko veoma naivno misli da bi putem ulice mogao da preuzima vlast. To se, naravno, neće desiti", rekao je Dodik novinarima nakon sastanka kojem su prisustvovali predsjednici DNS-a, SP, SRS i Ujedinjene Srpska.

Dodik je naglasio da SNSD, DNS i SP ostaju pri održavanju mitinga "Srcem za Srpsku", a da je bezbjednosni aspekt zagarantovan i da neće biti ugrožen tokom održavanja oba skupa. 

Dodik se osvrnuo i na govor odlazećeg turskog ppremijera Ahmeta Davutoglua ocijenivši da se takav govor treba osuditi, rekavši da je u pismu koje je poslao članu Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću, predložio da se zatraži ograđivanje zvanične Ankare od Davutogluovog govora. 

Predsjednik DNS-a Marko Pavić smatra da će opozicija na protestnom skupu i vladajuća koalicija na mitingu "Srcem za Srpsku", koji su najavljeni za isti dan u Banjaluci, čuvati dostojanstvo i Republiku Srpsku.
"Smatram da će prevladati zdrav razum i da će dostojanstvo i Republiku Srpsku čuvati i jedni i drugi, kao i da će poruke sa tog skupa biti dostojne ljudi koji su stvorili Srpsku, a i generacija koje će nastaviti da je grade", rekao je Pavić novinarima u Banjaluci.

On smatra da bi sve što bi bilo drugačije bio "demonski plan koji će izvršavati neki koji ne pripadaju Republici Srpskoj".

Predsjednik DNS-a Marko Pavić (Foto RTRS)

Pavić je naveo da današnji razgovor nije morao da iznjedri neko zajedništvo, ali da se moglo u miru razmijeniti mišljenje o tome kakvi bi protesti trebalo da budu.

"Protest protiv vlasti, kako oni kažu, teško je zamisliti, jer oni čine centralnu vlast u BiH. Zato je taj protest djelimično samo onakav kakav oni zagovaraju. Bojim se drugačijeg scenarija", rekao je Pavić.

 Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić smatra neodgovornim to što se predstavnici opozicionih partija ponovo nisu odazvali pozivu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na zajednički sastanak parlamentarnih stranaka, te da su time pokazali nepoštivanje prema instituciji predsjednika.
Đokić smatra da postojanje različitih mišljenja o aktuelnim pitanjima u Republici Srpskoj nije razlog da se ta mišljenja ne iznesu na jednom mjestu.

Patar Đokić, SP  (Foto RTRS)

"Iznošenjem takvih mišljenja treba da prepoznamo šta možemo učiniti da očuvamo potpunu stabilnost Republike Srpske i stvorimo uslove za njen dalji demokratski život", rekao je Đokić novinarima nakon sastanka koji je za predstavnike parlamentarnih stranaka organizovao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

On je naveo da je Republika Srpska demokratska zajednica slobodnih ljudi, te da treba to i da ostane, što je ujedno i zadatak političkih partija Srpske.

Predsjednik Srpske radikalne stranke Dragan Đurđević smatra da će dva mitinga, opozicije i vladajuće koalicije, čije je održavanje najavljeno za 14. maj u Banjaluci, pokazati zrelost i političkih partija i građana Republike Srpske, kao i odgovornost i snagu stranaka.

Dragan Đurđević, SRS (Foto RTRS)
"Taj dan će pokazati koliko u praksi koja politička stranka vrijedi, koja partija može da organizuje građane Srpske", rekao je Đurđević novinarima u Banjaluci.

On je napomenuo da je ovo veliki izazov s obzirom na to da do sada nisu istovremeno organizovana dva politička skupa, ali da se u političkom životu mora proći i kroz te izazove.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stavandić rekao je da ova stranka ne učestvuje u organizaciji nijednog od zakazanih mitinga, ali da nije neutralna ukoliko je riječ o obračunu vlasti na nivou BiH sa vlašću u Republici Srpskoj.
On je naveo da se današnjem pozivu predsjednika Srpske Milorada Dodika za sastanak predstavnika parlamentarnih partija odazvao radi osjećaja velike odgovornosti zbog mogućih sukoba na najavljenim skupovima vlasti i opozicije.

Nenad Stevandić, Ujedinjena Srpska (Foto RTRS)

"Kada je riječ o mogućim sukobima koji mogu imati nesagledive posledice, ne možemo da budemo bez stava", rekao je Stevandić novinarima nakon sastanka koji je za predstavnike parlamentarnih stranaka organizovao predsjednik Srpske.

RTRS/SRNA