latinica  ћирилица
18/05/2016 |  10:53 ⇒ 12:54 | Autor: RTRS

"Sajam zanimanja" 20. maja u Banjaluci (VIDEO)

Za učenike završnih razreda osnovnih škola, koji su još u dilemi koju srednju školu izabrati, rješenje bi mogli pronaći na “Sajmu zanimanja” koji će u petak, 20. maja, biti održan u Sportskoj dvorani Borik u Banjaluci.
Dvorana Borik u Banjaluci - Foto: RTRS
Dvorana Borik u BanjaluciFoto: RTRS

 Sajam se, u saradnji sa Agencijom za mala i srednja preduzeća i Unijom udruženja poslodavaca Republike Srpske, održava u organizaciji Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Na Sajmu zanimanja budući srednjoškolci moći će da se upoznaju sa potencijalnim strukama, sa naglaskom na deficitarna zanimanja. Kako ističe pomoćnica ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Republike Srpske, Radmila Kocić Ćućić, u novoj školskoj godini biće uvedena nova zanimanja iz oblasti energetike i hortikulture, i zanimanja časovničar, optičar i zlatar, radi uvezivanja obrazovanja sa tržištem rada.

Agencija za mala i srednja preduzeća realizovala je projekat “Prilika plus” u kojem je učestvovalo 550 preduzeća i 69 srednjih stručnih škola iz Republike Srpske, da bi utvrdili koja su to potrebna zanimanja u realnom sektoru, kaže direktor Agencije, Marinko Đukić..

Kako ističe potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić, potrebno je kod osnovaca i njihovih roditelja razvijati svijest o izboru budućeg zanimanja i više razmišljati o preduzetništvu.

Na Sajmu zanimanja svoj štand imaće i Zavod za zapošljavanje Republike Srpske koji će za svaki grad i opštinu imati podatke o stanju na birou rada i deficitarnim zanimanjima.