latinica  ћирилица
18/05/2016 |  13:07 | Autor: B92

"Čaves htio da prekine dominaciju dolara - pa ubijen"

Bolest koja je dovela do smrti predsjednika Venecuele Uga Čavesa izazvana je kako mu se ne bi dozvolilo da prekine dominaciju dolara, kaže Aristobulo Isturis.
Ugo Čavez - Foto: Beta/AP
Ugo ČavezFoto: Beta/AP

"Čaves je postao glavna meta, neprijatelj broj jedan velikih finansijskih centara i zato su ga ubili. To svi znamo, ali ne možemo da dokažemo“, citira potpredsjednika Venecuele Aristobula Isturisa onlajn-izdanje lista "Univerzal“.

Prema njegovim riječima, Čaves je namjeravao da zbaci "jednu od najjačih omči za dominaciju narodom: međunarodni valutni sistem i preimućstvo dolara".

Ne imajući realne dokaze za svoju teoriju, Isturis je naveo da je jedan broj političara koji se u ovom trenutku nalaze na čelu zemalja regiona u to vrijeme takođe imao simptome onkološke bolesti, navodi "Sputnjik".

On je pomenuo predsjednika Paragvaja (2008-2012) Fernanda Luga, njegovu argentinsku koleginicu Kristinu Fernandes de Kiršner (2007-2015), brazilskog lidera Luisa Ignasija Lulu da Silvu (2003-2010) i Dilmu Rusef, koja je došla na čelo najveće zemlje Јužne Amerike 2011. godine.

U junu 2011. godine kubanski stručnjaci su potvrdili rak kod Uga Čavesa. U Havani se liječio i imao nekoliko operacija, ali nije uspio da se izbori sa bolešću.