latinica  ћирилица
18/05/2016 |  13:50 ⇒ 17:57 | Autor: SRNA

Gavranoviću uručeno priznanje Kulturno-prosvetne zajednice Srbije (VIDEO)

Gradonačelniku Banjaluke Slobodan Gavranoviću danas je u Beogradu uručeno priznanje "Zlatna značka" Kulturno-prosvetne zajednice Srbije za dugogodišnji doprinos razvoju djelatnosti u kulturi.
Beograd: Gavranoviću  uručena nagrada - Foto: SRNA
Beograd: Gavranoviću uručena nagradaFoto: SRNA

Gavranović je izjavio da za njega ova nagrada znači veoma mnogo, ali da je još važnija za grad Banjaluku jer je dodjeljuje renomirana institucija u Srbiji, koja prati aktivnosti u dijaspori.

"Siguran sam da ova nagrada ne pripada samo meni nego svima onima koji su nosioci kulturnih događaja u Banjaluci, a njih ima jako mnogo", kaže Gavranović.

On je napomenuo da je već decenijama, zajedno sa mnogim poslenicima kulture u Banjaluci, angažovan na bogaćenju kulturne scene u gradu.

U obrazloženju nagrade navedeno je da je Gavranović dosadašnjim radom dao veliki doprinos razvoju kulture, pogotovo afirmaciji mladih stvaralaca i time obogatio kulturni život grada, što je omogućilo Banjaluci da se još više pozicionira na evropskoj kulturnoj mapi.

Zahvaljujući Gavranoviću u Banjaluci je osnovano nekoliko novih i značajnih kulturnih institucija, pokrenute kulturne i sportske manifestacije, čime je dat doprinos kulturnom povezivanju naroda i uspostavljanju "kulturnih mostova između Republike Srpske, BiH i Srbije, ali i šire".

Na svečanosti u Narodnom pozorištu u Beogradu povodom 60 godina rada Kulturno-prosvetne zajednice, danas je "Zlatna značka" uručena za 60 istaknutih ličnosti u umjetnosti, kulturi i nauci iz Srbije, Republike Srpske, Makedonije, Crne Gore, zemalja Zapadne Evrope, SAD i Kanade.

Među njima su i novinar i književnik Tihomir Nestorović i ljekar i poslenik kulture Dragutin Ilić iz Republike Srpske.

Generalni sekretar Kulturno-prosvetne zajednice Srbije Živorad Ajdačić rekao je na svečanosti da se "Zlatna značka" dođeljuje 41. put od 1976. godine i u saradnji sa Upravom Vlade Srbije za dijasporu i Srbe u regionu u okviru Ministarstva spoljnih poslova Srbije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i sporta Srbije.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici Vlade Srbije, grada Beograda, diplomatskog kora, vjerskih zajednica i direktori i upravnici ustanova kulture i prosvjete u Srbiji.