latinica  ћирилица
18/05/2016 |  13:56 | Autor: sputniknews.com

Medvedev: Sankcije su način za uplitanje u poslove drugih držav

Povećava se uloga jednostranih sankcija, koje se koriste u političke svrhe. To je način za miješanje u poslove drugih država, izjavio je premijer RF Dmitrij Medvedev tokom Peterburškog pravnog foruma.
Dmitrij Medvedev - Foto: Beta/AP
Dmitrij MedvedevFoto: Beta/AP

“Vidimo kako se povećava uloga jednostranih ograničenja koje primjenjuju neke zemlje u okviru svojih političkih ciljeva. U suštini, ovakve akcije već su postale način proizvoljnog miješanja u poslove drugih država“, rekao je Dmitrij Medvedev na plenarnoj sednici Peterburškog međunarodnog pravnog foruma.

“Јednostrane sankcije postaju neodređene i po sadržaju i po krugu lica na koje se one odnose. Postoje pokušaji da se ovim sankcijama da ekstrateritorijalni karakter, pritisnuti ih primjenom u svakoj tački sveta ,uprkos svim sporazumima i, naravno, međunarodnom pravu“, dodao je on.

Prema riječima Medvedeva, naša država, kompanije i naši građani su pod sličnim pritiscima već dvije godine, što potkopava povjerenje prema pravu.

“Da kažem direktno, kako naši partneri iz međunarodne zajednice budu izlazili iz ove situacije-situacije koju su oni sami stvorili, ovo pitanje ostaje otvoreno. Iako se u kuloarima stalno postavlja to pitanje, ne samo u kuloarima pravnih foruma, već i za vreme političkih diskusija, različite vrste samita. Ipak, ovo pitanje je otvoreno. Zašto? Zato što je lakše kršiti nego poštovati. Ipak, za to se uvijek mora snositi odgovornost“, naglasio je šef ruske Vlade.

Zvanična predstavnica MIP-a Marija Zaharova je izjavila da glasanja u italijanskoj oblasti Veneto povodom ukidanja sankcija sa Rusije svedoči o neuspjehu antiruske propagande na Zapadu.