latinica  ћирилица
18/05/2016 |  13:59 | Autor: SRNA

Crna Gora: Sporna većina za smjenu Krivokapića?

Sjednica crnogorskog parlamenta, na kojoj će biti raspravljano o prijedlogu za razrješenje predsjednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića, počela je sa sat i po zakašnjenja.
Ranko Krivokapić (foto:www. nspm.rs) -
Ranko Krivokapić (foto:www. nspm.rs)

Iako je održan kolegijum predsjednika parlamenta na kojem su dogovoreni detalji današnjeg rada, još se ne zna koja je većina potrebna za smjenu Krivokapića.

Krivokapić je na sjednici kolegijuma rekao da je za smjenu potreban 41 glas, odnosno većina koja ga je izabrala, dok u Demokratskoj partiji socijalista smatraju da je dovoljna prosta, odnosno većina prisutnih poslanika.

Prijedlog za razrješenje Krivokapića podnijelo je 36 poslanika DPS-a, Bošnjačke stranke, Liberalne partije, Force i Hrvatske građanske inicijative.

Poslanici su prethodno završili raspravu o Prijedlogu zakona o stvaranju uslova za fer i slobodne izbore i izmjenama u sastavu Vlade izbornog povjerenja.

Crnogorski premijer Milo Đukanović dostavio je parlamentu prijedlog za razrješenje tri i izbor pet članova Vlade, nakon što su mu Građanski pokret "URA", Demos i Socijaldemokratska partija predložili konačnu listu kandidata za funkcije koje, shodno političkom sporazumu, pripadaju opoziciji.

Tri opozicione partije predložile su Miodraga Vujovića za potpredsjednika Vlade, a za ministre poljoprivrede, Finansija, unutrašnjih poslova i rada i socijalnog staranja Milenka Popovića, Raška Konjevića, Gorana Danilovića i Borisa Marića.

Poslanici će na kraju sjednice glasati o sve tri tačke dnevnog reda, a dogovoreno je da sjednica traje dok ne budu obavljena glasanja o svim tačkama.