latinica  ћирилица
18/05/2016 |  15:11 | Autor: SRNA

Stevandić: Nema konsenzusa o Zakonu o policiji

Na zajedničkoj sjednici Vijeća naroda i Narodne skupštine Republike Srpske nije postignut konsenzus o pokretanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa Kluba Bošnjaka o Zakonu o policiji i unutrašnjim poslovima Srpske, izjavio je potpredsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić.
Nenad Stevandić, Ujedinjena Srpska - Foto: Screenshot
Nenad Stevandić, Ujedinjena SrpskaFoto: Screenshot

"Mi danas nismo postigli konsenzus i ovaj zakon će ići na Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske koji je krajnji meritum koji će o njemu odlučivati", rekao je Stevandić u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, postojala su nepomirljiva gledišta na ovaj zakon, koji je drugi Zakon koji je predsjednik Republike Srpske vratio, a o kojem se glasalo u parlamentu Srpske.

Govoreći o zahtjevu opozicije da se uvede prinudna uprava u Radio-televiziji Republike Srpske, Stevandić je naveo da je to dio predizborne kampanje u koju ne želi da se miješa.

Stevandić smatra da postoji isti način i iste mogućnosti za sve političke partije da se reklamiraju i budu u medijima i dodaje da su neke više zastupljene na jednoj, a druge na drugoj televiziji.

On je rekao da RTRS za razliku od nekih drugih RTV stanica poziva i poslanike opozicije na gostovanje koji se ne odazivaju, ali da je njihova stvar zašto se ne odazivaju.

"Prinudna uprava potrebna je na nekim portalima koji pozivaju na ubijanje, batinanje, paljenje. Tu bi tužilaštvo trebalo da se uključi, i da se tamo uvede prinudna uprava", zaključio je Stevandić.

Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima usvojila je Narodna skupština Republike Srpske na sjednici 7. aprila, a prigovor povrede vitalnog nacionalnog interesa podnijeli su klubovi Hrvata i Bošnjaka u Vijeću naroda.

Ovaj zakon bio je usvojen krajem decembra prošle godine, ali je ponovo vraćen u Narodnu skupštinu nakon što predsjednik Republike Milorad Dodik nije potpisao taj zakon.