latinica  ћирилица
18/05/2016 |  15:39 | Autor: SRNA

Suđenje Radončiću: Svjedočenje Sarićeve nije poznato javnosti

U nastavku suđenja predsjedniku Saveza za bolju budućnost Fahrudinu Radončiću i još troje optuženih za ometanje pravosuđa, danas je svjedočila Azra Sarić, ali sadržaj svjedočenja nije poznat javnosti.
Fahrudin Radončić - Foto: RTRS
Fahrudin RadončićFoto: RTRS

Sarićeva je od sudskog vijeća zatražila da se, radi zaštite od prijetnji i od uznemiravanja, sadržaji svjedočenja i fotografije ne objave u medijima, jer je do sada imala prijetnje i neugodne situacije, s obzirom na to da se u medijima povezivala sa ovim slučajem, na što je sudsko vijeće pristalo.

Tužilac Božo Mihajlović rekao je da će Sarićevu ispitati danas o svim okolnostima i o svemu što joj je poznato.

O uticaju Radončića na list "Dnevni avaz" da piše protiv Sarićeve, Mihajlović je rekao da će dokazivati u kasnijoj fazi postupka.

Tokom predstavljanja materijalnih dokaza Tužilaštva BiH, na zahtjev odbrane biće predočen i video-snimak sastanka optužene Bilsene Šahman i Sarićeve koji treba da dokaže da li su se one i kada sastale.

Fahrudinu Radončiću, Bakiru Dautbašiću, Bilseni Šahman i Zijadu Hadžijahiću sudi se zbog udruživanja radi činjenja krivičnih djela, ometanja rada pravosuđa, te davanja i primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Optužnica tereti Radončića, Dautbašića i Šahmanovu da su prisiljavali Azru Sarić da u slučaju "Keljmendi" da lažni iskaz pred sudom u Prištini, kao i da ne svjedoči u istrazi koja se protiv Radončića vodi pred Tužilaštvom BiH.

Oni su optuženi i da su uticali na Zijada Hadžijahića, službenika američke Ambasade, da vrši pritisak na Tužilaštvo BiH u predmetu koji se vodi protiv Radončića, za šta je njegova supruga nagrađena ambasadorskim mjestom u Sloveniji.