latinica  ћирилица
10/05/2024 |  11:41 ⇒ 11:54 | Autor: SRNA

Valas preuzeo dužnost komandanta NATO štaba u Sarajevu

Brigadni general Metju Valas preuzeo je danas komandnu dužnost na čelu NATO štaba u Sarajevu od brigadnog generala Pamele Mekgaha.
Metju Valas - Foto: SRNA
Metju ValasFoto: SRNA

Komandant Komande združenih snaga NATO-a iz Napulja admiral Stjuart Manč istakao je da se danas sprovodi 18. primopredaja dužnosti komandanta NATO štaba u Sarajevu, te da to predstavlja izraz trajne predanosti Alijanse u podršci institucijama BiH u sprovođenju reforme odbrambenog i bezbjednosnog sektora.

- Više od 20 godina NATO štab Sarajevo sarađuje sa BiH i radi na bezbjednosti i institucionalnim reformama kako bi bili obezbijeđeni trajni mir i bezbjednost u BiH - rekao je Manč i podsjetio da je Mekgaha bila u NATO Štabu Sarajevo duže od dvije godine i sarađivala sa partnerima u BiH.

Valas je rekao da je zahvalan za priliku da se u BiH vrati nakon 23 godine.

- Spreman sam da služim sa ovim timom predanih, iskusnih, multinacionalnih stručnjaka, koji neumorno rade na povećanju institucionalnih kapaciteta odbrane i sposobnosti Oružanih snaga BiH da poboljšaju živote svakog građanina u BiH - izjavio je Valas.

Poručio je da će raditi na povećanju stručne razmjene između NATO saveznika i BiH.

Mekgaha je rekla da je produbljena veza između BiH i NATO zemalja sa pojačanim paketom podrške za izgradnju sposobnosti i otpornosti ključnih institucija BiH.

- Preduzeli smo konkretne korake na ubrzanju uništavanja viškova municije i pomogli da se naglasi imperativ za povećanjem broja žena koje rade u svim oblastima odbrane, bezbjednosti i diplomatije - rekla je Mekgaha.

Ona je naglasila da je NATO istrajan u opredijeljenosti trajnom miru i bezbjednosti svih građana BiH.