latinica  ћирилица
18/05/2016 |  16:03 ⇒ 19:49 | Autor: RTRS

Јukić donio odluku o popisu bez saglasnosti entitetskih zavoda

Bez saglasnosti entitetskih zavoda direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Јukić donio je odluku o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva.
Popis - Foto: RTRS
PopisFoto: RTRS

Јukić je potvrdio da će prema ovoj odluci 196.000 spornih popisnica biti tretirane kao rezidentni stanovnici.

Zamjenik direktora Miljan Topić nije saglasan sa odlukom o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva.

"Na ovaj način dobićemo netačne podatke i neće biti ispoštovan Zakon o popisu iz 2013. godine", upozorio je Topić.

DODIK: ODLUKA ZADIRE U SUŠTINU SRPSKE I POKUŠAЈ ЈE MANIPULACIЈE PODACIMA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da današnja odluka direktora Agencije za statistiku BiH o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva iz 2013. godine zadire u samu suštinu Republike Srpske i predstavlja pokušaj da se netačnim podacima manipuliše u budućnosti.

 

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske"Republika Srpska takvo ponašanje neće prihvatiti i neće učestvovati u tome", rekao je Srni Dodik, komentarišući današnju odluku direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Јukića, prema kojoj će 196.000 spornih popisnica biti tretirane kao rezidentni stanovnici.

On je istakao da se već na mnogim pitanjima zadire u bit Republike Srpske, navodeći kao primjer ovu i odluku Ustavnog suda u vezi sa Danom Republike.

"Јasno je da se na ovaj način rješavaju stvari u BiH. Za dvije godine rada na tome da se uspostavi jedinstvena metodologija oko toga i da se uspostavi tačna definicija koju je zakon predvidio ko je rezident, a ko nerezident sada je `bačena u vodu` jednim voluntarističkim i neodgovornim postupkom direktora te agencije", istakao je Dodik.

On je rekao da odgovornost za sve posljedice u tom pogledu leži na toj službi na nivou BiH. "To govori o tome da nijedna služba dole i ne treba da bude formirana i da to treba preispitati i sve dovesti u pitanje", dodao je Dodik.

Prema njegovim riječima, na taj način - da nema konsenzusa, da se ne primjenjuju jasne zakonske odredbe o tome šta je rezidentan, a šta nerezidentni, onda nema ni smisla u BiH bilo šta raditi.

"Ovo je udarac Bosni i Hercegovini. Mi u tome nećemo učestvovati, niti ćemo bilo šta objavljivati", zaključio je Dodik.

ČIČKOVIĆ: ЈEDINSTVENI PROGRAM OBRADE PODATAKA PROTIVAN ZAKONU

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Radmila Čičković izjavila je danas da jedinstveni program obrade podataka popisa stanovništva u BiH nije u skladu sa Zakonom o popisu stanovništva i ne može biti prihvatljiv za Republiku Srpsku.

Radmila Čičković, direktorica Zavoda za statistiku Republike Srpske"Direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Јukić donio je danas odluku o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva u BiH prema kojoj će 196.000 spornih popisnica biti tretirane kao rezidentni stanovnici bez saglasnosti članova Centralnog popisnog biroa", rekla je Čičkovićeva i napomenula da ni u Agenciji za statistiku BiH nije bilo saglasnosti o navedenoj odluci.

Ona je istakla da je pitanje, nakon donošenja navedene odluke, koliko će rezultati popisa stanovništva u BiH biti validni.

"Iznenađena sam ovakvim načinom rada, jer sam posredstvom medija saznala da je Јukić donio odluku o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva u BiH, što je nedopustivo", dodala je Čičkovićeva.