latinica  ћирилица
18/05/2016 |  19:05 ⇒ 19/05/2016 | 08:38 | Autor: RTRS

Јukić šokirao javnost objavom Odluke o popisu stanovništva (VIDEO)

Direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Јukić šokirao je javnost objavom Odluke kojom se utvrđuje Јedinstveni program obrade podataka popisa stanovništva. Prema toj Odluci u stalne stanovnike BiH biće ubrojani i oni čiji je status rezidentnosti do sada bio upitan. Nije precizirao broj ali je od ranije poznato da je sporan status rezidentnosti blizu 190.000 stanovnika. Јukić je potvrdio i da će takvi rezultati popisa biti objavljeni u roku, do 1. jula.
Velimir Јukić - Foto: RTRS
Velimir ЈukićFoto: RTRS

Odluka je donesena bez konsenzusa tj. ignorisan je stav zamjenika direktora Agencije Miljana Popića koji smatra da će ovakav način obrade dati netačne rezultate o broju stanovnika u BiH. Јukića je podržao zamjenik iz reda bošnjačkog naroda Fadil Fatić.

Odlazak u Tužilaštvo BiH prije dva dana prema svemu sudeći prelomno je uticao na Velimira Јukića. Šta mu je tamo rečeno, nije poznato, ali je prije samo šest dana tražio produženje roka za objavu rezultata popisa jer nema dogovora o statusu rezidenata. Danas je potpisao odluku kojom sve uvodi u stalne stanovnike.

Ovom odlukom praktično su u stalne stanovnike ubrojani svi koji su na popisu. I oni, koji su na pitanje 40 naveli da se školuju i rade van BiH, ali i oni koji nisu potpuno ispunili popisnicu, što otvara prostor za manipulacije. Takvim načinom obrade, podaci o broju stanovnika u BiH biće netačni i preuveličani.

Zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH Miljan Popić ističe da ovim postupkom nećemo ni u procesu integracije u EU imati tačne podatke zbog čega je on bio protiv ovog programa.

Šokantno je da je o nametnutoj Odluci o načinu obrade rezultata popisa stanovništa Zavod za statistiku RS upoznat putem medija iako su entitetski zavodi sproveli popis i imaju vlasništvo nad dobijenim rezultatima.



"Јukić utvrđuje program za koji nema saglsnosti od entitetskih Zavoda, ali ni u samoj Agenciji. Zaista smio iznenađeni. Ovaj program nije u skladu sa Zakonom o popisu stanovništva i ne može biti prihvatljiv za Republiku Srpsku", rekla je Radmila Čičković, direktor Republičkog Zavoda za statistiku.

Republika Srpska neće objavljivati rezultate popisa stanovništva dobijene na osnovu sporne Odluke –izjavio je predsjednik Srpske i dodao da je dvije godine rada na tačnom definisanju stalnih stanovnika "bačeno u vodu" neodgovornim postupkom Velimira Јukića.

"Ova Odluka da se zadire u samu suštinu i bit RS i pokušaj da se netačnim podacima manipuliše u budućnost, govori da RS to neće prihvatiti i učestviovati u tome. Mi u tome nećemo učestvovati niti šta objavljivati", rekao je predsjednik RS Milorad Dodik.

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Mirko Šarović rekao je da će se o jednostranoj odluci direktora Agencije za statistiku BiH konsultovati sa nedlaženim institucijama RS i da se ništa u BiH ne može učiniti bez saglasnosti entitetskih zavoda za statistiku.