latinica  ћирилица
20/05/2016 |  07:53 ⇒ 16:44 | Autor: RTRS

Sjećanje na stradanje 12 banjalučkih beba (VIDEO/FOTO)

Parastosom i polaganjem vijenaca na spomenik "12 beba" na banjalučkom Novom groblju i spomen-obilježju ,,Život'' obilježene su 24 godine od stradanja tek novorođene djece u Kliničkom centru Banjaluka. Umrli su zbog nedostatka kiseonika, čije je dopremanje, zbog sankcija svjetskih moćnika, onemogućeno.
Sjećanje na stradanje dvanaest banjalučkih beba - Foto: RTRS
Sjećanje na stradanje dvanaest banjalučkih bebaFoto: RTRS

Trinaesta beba umrla je 13 godina poslije, dok je četrnaesta beba preživjela i danas snosi teške fizičke i mentalne posljedice.

Služen je parastos i položene ruže na spomeniku 12 beba na banjalučkom Novom groblju.

Parastos za 12 banjalučkih beba (foto: RTRS)

Na spomen obilježju za 12 beba "Život" vijenac je položio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednica Vlade Srpske Željka Cvijanović, kao i ministri. Predsjednik Dodik podsjetio je da UN nakon uvedenih sankcija, nisu dozvolile dopremanje boca s kiseonikom iz Beograda.

On je najavio je da će sljedeće godine na dan kada je umrla prva od 12 banjalučkih beba u svim školama u Srpskoj jedan školski čas biti posvećen tom stradanju.

Sektretar Udruženja beba i jedna majka umrlih beba, Željka Tubić kaže da ovaj dan nosi poruku da se nikada više ne dogodi ovaj strašni zločin.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik (foto: RTRS)

Predsjednica Vlade Željka  Cvijanović (foto: RTRS)

Sjećanje na stradanje dvanaest banjalučkih beba (foto: RTRS)