latinica  ћирилица
23/05/2016 |  16:06 ⇒ 18:18 | Autor: RTRS

U Zvorniku manjak grobnih mjesta (VIDEO)

Zbog velikog priliva stanovništva u grad u posljednjih 20 godina, specifičnog geografskog položaja gradskog groblja u Karakaju i povećane stope mortaliteta, u Zvorniku manjak grobnih mjesta. Nadležni ističu da se nastoji iznaći rješenje za proširenje gradskog groblja.
Karakaj - groblje - Foto: Screenshot
Karakaj - grobljeFoto: Screenshot

U prosjeku godišnje se na Gradskom groblju u Karakaju ukopa 100 pokojnika. Stari dio groblja više od deset godina je popunjen. Na novom gornjem dijelu, ostalo je tek nekoliko desetina slobodnih grobnih mjesta.

Јovan Tomić, direktor AD "Vodovod i komunalije, kaže da trenutno ima još prostora gdje nisu izlivene grobnice, odnosno za nekih četiri do pet mjeseci.

Cijena grobnog mjesta je 400 maraka bez PDV-a. Zvorničane brine da li će imati gdje ukopati pokojnike. Sveštenstvo se nada iznalaženju najboljeg rješenja.

Slavenko Tomić, protojerej-stavrofor navodi da bi ljudi voljeli da menaju problema u vezi s grobnim mjestima gdje bi  njihovi najmiliji bili sahranjeni.

Opcija je nekoliko kada je riječ o proširenju. Odluku će, u saradnji sa preduzećem "Vodovod i komunalije" koje upravlja grobljem, donijeti nadležni u Gradskoj upravi.

- Očekujemo da će taj lokalitet već biti definisan do kraja ovog mjeseca kada će se naći na Skupštini Grada i lokalna zajednica će uzeti znači novo zemljište za proširenje postojećih grobalja, ističe Bojan Ivanović, v.d. zamjenik gradonačelnika Zvornika.

Taj lokalitet, po svemu sudeći, biće obližnja parcela površine pet hiljada kvadrata za čiji će otkup Grad izdvojiti 100 hiljada maraka. Tomić dodaje da je to rješenje  sedam do 10 godina.

Planiranim proširenjem, problem će biti djelimično, ali ne i trajno riješen. To trajno rješenje u budućnosti bi trebalo biti novo gradsko groblje.