latinica  ћирилица
30/05/2016 |  10:46 | Autor: SRNA

Bjeloglav: Nezabilježena odstupanja u popisu stanovništva

Standardi za popis stanovništva eksplicitno propisuju da stanovništvo koje duže od godinu dana boravi i radi van teritorije zemlje ne može biti popisano kao stalno stanovništvo, rekao je direktor Agencije za istraživanje javnog mnjenja "Ipsos stratedžik marketing" Dragiša Bjeloglav.
Dragiša Bjeloglav, direktor "Ipsos Stratedžik marketinga" - Foto: Glas Srpske
Dragiša Bjeloglav, direktor "Ipsos Stratedžik marketinga"Foto: Glas Srpske

"To pravilo je jasno i važi bez obzira na oblik uređenja zemlje, jer ne mogu se isti ljudi evidentirati u Nemačkoj i u BiH", pojasnio je Bjeloglav.

Bjeloglav za "Glas Srpske" kaže da uvijek postoje razlike u rezultatima glavnog i kontrolnog popisa stanovništva, ali da odstupanje od 10 odsto, kao što je u BiH, nikada nije zabilježeno.

On je napomenuo da od 1953. godine na ovom području odstupanja između glavnog i kontrolnog popisa nisu bila veća od četiri odsto.

Bjeloglav, koji je bio i vođa tima Evropske komisije za pripremu popisa stanovništva u BiH, istakao je da veliko odstupanje ukazuje na potrebu dublje analize, a možda i ponavljanja popisa gdje nisu ispoštovana metodološka pravila.

Popis u BiH obavljen je krajem 2013. godine, ali rezultati još nisu objavljeni zbog neslaganja Agencije za statistiku BiH i entitetskih statističkih zavoda u vezi sa evidentiranjem stalnog stanovništva.

Direktor Agencije za statistiku Velimir Јukić donio je 18. maja odluku o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva u BiH bez saglasnosti entitetskih zavoda i mimo zahtjeva Zavoda za statistiku Republike Srpske, a na osnovu koje će 196.000 spornih popisnica biti tretirane kao rezidentni stanovnici.