latinica  ћирилица
30/05/2016 |  13:20 ⇒ 13:26 | Autor: SRNA

Košarac: Nije dobro što SM BiH nije raspravljao o odluci Јukića

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac rekao je da nije dobro za BiH što Savjet ministara do sada nije raspravljao o odluci koju je donio direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Јukić o objavi rezultata popisa, jer je cjelokupna javnost bila informisana o stavovima koji dolaze iz SNSD-a, Republike Srpske i njenih institucija.
Staša Košarac -
Staša Košarac

Košarac je naglasio da je odluka donesena 18. maja i da je bilo dovoljno vremena da Savjet ministara BiH reaguje i incira raspravu u parlamentu.

"Klub posalnika SNSD-a je pokrenuo inicijativu za sazivanje hitne sjednice u očekivanju da će na temelju naše inicijative i zakazane sjednice odreagovati Savjet ministara koji to nije učinio i danas nemamo njihovu informaciju", napomenuo je on i dodao da očekuje da će, u skladu sa današnjim zaključkom Predstavničkog doma, u roku od 10 dana to biti dostavljeno.

On je naglasio da je, prema veoma jasnim stavovima institucija Republike Srpske, odluka o objavi rezultata štetna i nije donesena u skladu sa zakonom.

"Tražimo da odluke budu zakonite i da se u potpunosti uvažavaju stavovi svih koji su u tom procesu, znači agencija za statistiku Republike Srpske i FBiH", istakao je Košarac.

On očekuje da će u narednih deset, petnaest dana biti održana sjednica Predstavničkog doma na čijem će dnevnom redu biti informacija Savjeta ministara BiH.

"Nemojte da namećemo jedni drugima rješenja, već da na osnovu informacije Savjeta ministara iznesemo svi svoj stav o tom pitanju, a naš stav je jasan i nećemo odustati od njega", poručio je Košarac.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je da će Savjet ministara, ako dobije zahtjev Parlamentarne skupštine BiH, dostaviti informaciju o odluci o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva.