latinica  ћирилица
30/05/2016 |  16:05 ⇒ 20:43 | Autor: RTRS

Hoće li napadi na Republiku Srpsku ujediniti srpske političare? (VIDEO)

Izjavom da je Republika Srpska paradržava i da je odgovorna za sistematsko protjerivanje Hrvata i Bošnjaka iz Banjaluke, bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izazvao je lavinu reagovanja i osuda u Srpskoj. Predsjednik RS Milorad Dodik i srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ocjenili su da Izetbegovićeva izjava nije incident, ali je nevaspitana i ne doprinosi pomirenju.
Bakir Izetbegović - Foto: RTRS
Bakir IzetbegovićFoto: RTRS

Samo jedan dan Bakir Izetbegović uspio je da se pred javnošću i uglednim gostima iz regiona predstavi kao pomiritelj, spreman na pokajanje i suživot rekavši da osjeća ličnu potrebu da oda počast sarajevskim Srbima ubijenim na Kazanima.

Već sljedećeg dana pokazao je pravo lice.Mirotvorac je ponovo postao radikal izjavivši:
"Za razliku od Sarajeva koje je bilo opkoljeno, Banjaluka je bila slobodna i iz nje su sitematski vlasti RS protjerali Hrvate i Bošnjake".

Aleksandra Pandurević, šef Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom, vijeću PS BiH istakla je da iza izjave da će se pokloniti na Kazanima, zbog koje je vjerovatno izložen kritikama u bošnjačkom korpusu, izetbegović je, kako kaže, odlučio da se ispravi i rekao to što je rekao.

Izetbegović nije rekao da je u Sarajevu bilo 126 logora za Srbe, da ih je hiljade ubijeno, desetine hiljada protjerano, imovina oteta ili uništena. To je prećutao i izigravajući advokata banjalučkog bisukupa teško je optužio i omalovažio Srpsku.

Staša Košarac, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH rekao je da Republiku Srpsku treba uvažavati jer je ona izraz volje njenih građana.

"Alija Izetbegović nije mogao ništa Republici Srpskoj, pa neće moći ni Bakir Izetbegović", zaključio je Košarac.

Bakiru Izetbegoviću pošlo je za rukom što nije srpskom patrijarhu - makar na trenutak ujedino je srpske političare. A upravo je izostanak tog jedinstva u prethodnom periodu, pa čak i servilnost srpskih političara u Sarajevu dalo krila Bakiru Izetbegoviću da udara po Srpskoj.

"Mislim da je i odluka o popisu posljedice toga , a da je bilo jedinstvenog odgovora iz Srpske, takvih izjava ne bi bilo", rekao je Nenad Stevandić, potpredsjednik Narodne skupštine RS (Ujedinjena srpska).

Izetbegović ne haje za reagovanja iz Srpske. Preko federalnih medija odgovara srpskom članu Predsjedništva BiH da neće prećutati zločine i istinu gurati pod tepih. Јoš kada bi sa javnošću i istražnim organima podijelio svoja saznanja o ubijenim sarajevskim Srbima, pa da mu povjerujemo.