latinica  ћирилица
30/05/2016 |  16:30 ⇒ 20:42 | Autor: RTRS

PS BiH: O popisu kada stigne informacija Savjeta ministara (VIDEO)

Hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH o popisu stavnovištva je prekinuta. Biće nastavljena kada u Parlament BiH stigne informacija Savjeta ministara o Odluci o usvajanju Јedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine.
Predstavnički dom PS BiH - Foto: RTRS
Predstavnički dom PS BiHFoto: RTRS

Poslanici su gotovo dva sata od početka sjednice raspravljali o dnevnom redu. Bošnjački poslanici osporavali su poslovničko pravo predsjedavajućeg Mladena Bosića da zakaže sjednicu.

Tokom prve i jedine današnje pauze, održana je sjednica proširenog Kolegijuma. Zaključeno je da se Savjet ministara zaduži da u roku od 10 dana dostavi informaciju o odluci o usvajanju Јedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine.

Današnja hitna sjednica zakazana je na zahtjev kluba SNSD-a nakon što je direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Јukić, bez saglasnosti entitetskih zavoda za statistiku donio odluku o jedinstvenom programu obrade popisnih podataka na osnovu kojeg bi oko 190 hiljada spornih popisnica bile uvrštene u rezidentne stanovnike BiH.

Nakon što su zatražili održavanje hitne sjednice u klubu poslanika SNSD očekivali su da će Savjet ministara poslanicima da dostavi informaciju o popisu. Šef kluba Staša Košarac smatra da su trebali da reaguju čim je prvi u Agenciji za statistiku BiH Velimir Јukić odlučio da sam riješi sudbinu popisa u BiH. Poručuje, stavovi iz Srpske moraju da budu poštovani u institucijama BiH.

"Nemojte da namećemo stavove jedni druguma. Mislim da bi bilo bolje da na temelju Informacije Savjeta ministara svi zajedno iznesemo svoje stavove. O tom pitanju naš stav je potpuno jasan i od tog stava nećemo odustati“, rekao je Košarac.

U Generalni sekretarijat Savjeta ministara danas nije stigao zahtjev iz Parlamenta BiH za dostavljanje informacije o popisu, kaže zamjenik predsjedavajućeg. Kada zatraže, informaciju će dobiti.

Savjet ministara može da dostavi informaciju, Parlament da raspravlja, ali odluka direktora Agencije za statistiku BiH ostaje na snazi, smatraju u SDA.

"Nema te institucije, a pogotovo to nije parlament koji može da dovodi u pitanje odluke Agencije za statistiku BiH.One se moraju poštovati i rezultati objaviti u skladu sa Zakonom", rekao je Šefik DŽaferović, zamjenik Predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH (SDA).

Direktor Agencije za statistiku Velimir Јukić i danas tvrdi da radi po zakonu. Niko nije uticao, a njegov stav da je potrebno produženje roka za objavu rezultata popisa jer nema dogovora o rezidentima nije naglo promijenio zbog odlaska u Tužilaštvo BiH dva dana prije jednostrane odluke. Valjda je, naprasno, spoznao snagu zakona.

Јukić kaže da je postupao kako mu zakon nalaže i je to, kaže, jedina i prava istina.

Da je riječ o nekoj drugoj zemlji možda i ne bi bilo, ali u BiH je zanimljivo da je Јukić iznenadio i vrh svoje stranke. Borjana Krišto,  zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH (HDZ BiH) ističe da prva ona, a zatim ni predsjednik stranke nije znao kada je jukić donio odluku.

Da su se u Agenciji za statistiku zaista držali zakona možda bi u priči o popisu preovladavale statističke, a ne Rilijeve rubrike.

"Zakon kaže da u ime lica mlađih od 15 godina podatke daju njihovi staratelji, a onda imate 11 hiljada popisnica gdje lica mlađa od 15 godina, uključujući i bebe od 2-3 mjeseca izjave da su lično dali podatke“, kaže šefica Kluba poslanika SDS u Predstavničkom domu PS BiH Aleksandra pandurević.

Agencija za statistiku EU - Eurostat toleriše greške u popisu do 5%. Nezvanično, greške u popisu u BiH su 11%. Čemu popis i potrošenih 50 milona maraka poreskih obveznika, ako i poslije tri godine, nemamo nijedan podatak koji svi u BiH prihvataju, a rezultate koji BiH trebaju za evropski put, moguće je da u Briselu neće ni priznati.