latinica  ћирилица
30/05/2016 |  18:59 ⇒ 20:44 | Autor: RTRS

BHRT gasi signal; Milinović: RTRS neće biti talac (VIDEO)

Radio-televizija Bosne i Hercegodine od 30. juna privremeno gasi signal. Ovo je današnja odluka Upravnog odbora BHRT-a, a u saopštenju se navodi da je direktna posljedica duga entitetskih emitera od 25 miliona maraka.
Draško Milinović, generalni direktor RTRS - Foto: RTRS
Draško Milinović, generalni direktor RTRSFoto: RTRS

Na saopštenje Upravnog odbora BHRT-a o gašenju signala, reagovao je i Draško Milinović, generalni direktor Radio-televizije Republike Srpske. On ističe da je Upravni odbor BHRT-a izašao u javnost sa netačnim podacima u vezi sa međusobnim potraživanjima javnih servisa, i da usluge i potraživanja BHRT-a i RTRS-a već godinama nisu usklađene. 

Od ukupno 25 miliona maraka duga, kako se navodi u današnjem saopštenju Upravnog odbora BHRT-a, Radio-televizija Federacije Bosne i Hercegovine duguje 16,5, a Radio-televizija Republike Srpske 8,8 miliona maraka. Međutim, generalni direktor RTRS-a, Draško Milinović kaže da su javnosti predstavljeni netačni podaci.

"Upravni odbor BHRT-a izašao je u javnost sa netačnim podacima u vezi sa međusobnim potraživanjima i ti podaci o odnosu RTRS-a i BHRT-a ni blizu ne odražavaju realno stanje. Usluge i potraživanja ova dva javna emitera godinama unazad nisu usklađena, te me prosto čudi današnje saopštenje. Postavlja se pitanje - kako su entitetski emiteri opstali kada imaju duplo manje prihode od BHRT-a. Možda je dobro pitanje gdje su i na koji način potrošili taj silni novac“, kaže Milinović.

U saopštenju BHRT-a se navodi da institucije države nisu riješile dugotrajan problem RTV takse i finansiranja javnog servisa. Ističu da je današnja odluka time iznuđena i samo najavljuje realne okolnosti koje će nastati nakon 30. juna, kada ističe dosadašnji model naplate RTV takse. Generalni direktor Јavnog serisa Republike Srpske kaže da je upravo BHRT kriv za ovakvo stanje.

"Kada tome dodamo i opstrukcije iz Upravnog odbora BHRT-a u vezi sa novim modelom naplate RTV takse, ne čudi da su sami sebe doveli u ovakvo stanje, jer svi prijedlozi za poboljšanje ukupne situacije sva tri javna emitera koji su dolazili od RTRS-a i FTV-a bili su, na ovaj ili onaj način, blokirani od istog tog Upravnog odbora BHRT-a", ističe Milinović.

Upravni odbor BHRT-a navodi da će Bosna i Hercegovina, ukoliko se ništa ne preduzme, postati jedina evropska država koja neće imati javni servis na državnom nivou. Milinović ističe da su na nivou BiH, Radio-televizija Republike Srpske i RTV FBiH gledaniji od BHRT-a sa mnogostruko boljim sadržajima i to dovoljno govori kakav je to javni emiter, a da će RTRS nesmetano nastaviti da funkcioniše i neće dozloviti da u bilo kom smislu bude talac BHRT-a.