latinica  ћирилица
30/05/2016 |  21:51 ⇒ 21:52 | Autor: RTS

Јeremić: Srbija ima šanse u trci za nasljednika Ban Ki-Muna

Kandidat Srbije za generalnog sekretara UN Vuk Јeremić ocijenio je danas da će Srbija biti blizu pobjede u utakmici za nasljednika Ban Ki-muna, ukoliko istočna Evropa bude dala svog kandidata, i dodao da je kandidatura Srbije jedina ispraćena zvaničnim dokumentom, odnosno platformom sa 53 konkretna obećanja.
Vuk Јeremić - Foto: FONET
Vuk ЈeremićFoto: FONET

Јeremić je  rekao da će do kraja oktobra biti poznat Banov naslednik, dodajući da će početak izbornog procesa biti u posljednjoj nedjelji jula i da će biti održano više krugova glasanja, od kojih je samo poslednji, u oktobru, javan.


Kako je istakao, došlo je do promjene u proceduri i prvi put su se kandidati predstavili zvanično u Plenumu Generalne skupštine UN. On je dodao da se nakon saslušanja procedura premješta u Savjet bezbjednosti koji čini 15 zemalja.

- Po prvi put se zna ko su kandidati i po prvi put su pozvani u generalnu skupštinu UN da predstave svoje programe. Po prvi put postoji vrsta transparetntnosti, koja nije do sada pratila izbor za generalnog sekretara i po prvi put se kaže da je cijeli svijet jedna cjelina, rekao je Јeremić.