latinica  ћирилица
31/05/2016 |  10:17 | Autor: TANЈUG

Talibani ubili 16 putnika autobusa na sjeveru Avganistana

Talibani su na sjeveru Avganistana ubili najmanje 16 osoba i kidnapovali više desetina ljudi koje su izvukli iz nekoliko autobusa, objavili su avganistanski zvaničnici.
Talibani (foto: Twitter @RT_com) -
Talibani (foto: Twitter @RT_com)

"Talibani su iz vatrenog oružja ubili 16 putnika, a zarobili više od 30 njih", rekao je portparol guvernera provincije Kunduz Mahmud Daniš, a prenijela je agencija AFP.

Šef lokalne policije Šir Aziz Kamaval je naveo da broj žrtava iznosi 17, kao i da niko od putnika nije bio u vojnoj uniformi, ali su neki možda bili bivši policajci.

Talibani zasad nisu preuzeli odgovornost za taj napad, koji se dogodio u okrugu Aliabad u provinciji Kunduz, gdje su pobunjenici poslije iznenađujuće vojne pobjede lani na kratko zauzeli provincijsku prestonicu.

Avganistanski talibani su prošle nedjelje potvrdili da je njihov bivši lider mula Aktar Mansur poginuo u napadu američke bespilotne letjelice prošle nedjelje i za svog novog vođu imenovali njegovog dosadašnjeg zamjenika mulu Haibatulaha Akundžadu.

Akunzada je vjerski vođa poznat po objavljivanju saopštenja u kojima opravdava postojanje ekstremnog talibanskog pokreta, rata talibana protiv avganistanske vlade i protiv prisustva stranih trupa u Avganistanu.