latinica  ћирилица
31/05/2016 |  10:41 ⇒ 07/06/2016 | 14:43 | Autor: RTRS

Sevastopolj: Film "Djeca" osvojio Zlatnog Viteza

Film "Djeca" autora Denisa Bojića rađen u produkciji Radio-televizije Republike Srpske proglašen je za najbolji dugometražni dokumentarni film jubilarnog 25. Međunarodnog filmskog festivala Zlatni Vitez, koji je ove godine održan u Sevastopolju.
Denis Bojić i Snježana Brezo - Foto: RTRS
Denis Bojić i Snježana BrezoFoto: RTRS

Glavnu nagradu "Zlatni Vitez", film "Djeca" osvojio je u izrazito jakoj konkurenciji.

Na repertoaru tog uglednog ruskog festivala, ove godine se takmičilo 190 filmova u šest kategorija iz više od dvadeset zemalja.

Naša koleginica i autorka Snježana Brezo je dobitnica nagrade festivala "Aleksandar Sideljnikov" za najbolju režiju za film "Dah života", dok je priznanje "Bronzani vitez" u kategoriji igranog filma pripalo Goranu Radovanoviću za film "Enklava".

Zlatni Vitez jedan je od najznačajnih filmskih festivala koji, između ostalog, organizuje Ministarstvo kulture Ruske Federacije, a čiji su pokrovitelji predsjednik Rusije Vladimir Putin, ruska Duma, te patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril

Nagrade je uručio predsjednik Festivala čuveni ruski glumac Nikolaj Petrovič Burljajev, a svečanoj ceremoniji prisustvovali su i slavni ruski režiser Nikita Mihalkov, te brojni ugledni gosti iz Rusije, Srbije, Amerike, Poljske, Ukrajine, Bjelorusije.