latinica  ћирилица
31/05/2016 |  13:14 | Autor: SRNA

Trebinje: Opozicija napustila sjednicu

Odbornici opozicionih partija u Skupštini grada Trebinja - SNSD-a, DNS-a i NDP-a, napustili su danas zasjedanje, jer nije prihvaćen njihov prijedlog da bude održana vanredna sjednica na kojoj bi na osnovu odluke Ministarstva uprave i lokalne samuprave bile poništene odluke donesene na prethodnoj sjednici.
Sjednica Skupštine opštine Trebinje (arhiv) - Foto: RTRS
Sjednica Skupštine opštine Trebinje (arhiv)Foto: RTRS

- Ovdje se ne poštuju ni institucije Republike Srpske ni ljudi koji dolaze iz opozicionih partija, što od onih koji predstavljaju ovaj grad možemo i da očekujemo - poručili su iz opozicionih partija.

Oni su uputili zahtjev Ministarstvu uprave i lokalne samouprave i pravosudnim institucijama da u skladu sa svojim ovlaštenjima najhitnije preduzmu mjere da se ispoštuje stav Ministarstva i ponište odluke usvojene na sjednici Skupštine grada od 25. marta, kao i sve odluke na sljedećim sjednica koje imaju status "nelegitimnih".

Od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske zatraženo je da preduzme sve aktivnosti iz svoje nadležnosti radi utvrđivanja odgovornosti Skupštine grada Trebinja zbog kršenja zakona o lokalnoj samoupravi, Statuta i Poslovnika.

Opozicioni odbornici su pozvali sva pravna i fizička lica na koja se na bilo koji način odnose odluke sa nelegitimnih sjednica Skupštine grada, da sa Gradom ne ulaze u poslovne odnose u pogledu ovih, kako ističu, nelegitimnih odluka.

Šef odborničkog kluba SNSD-a Zdravko Butulija kaže da razumijevanje za sazivanje vanredne sjednice na kolegijumu nisu pokazali ni rukovodstvo Skupštine, ni predstavnici odborničkih klubova.

On kaže da su i danas zatražili ponovno održavanje vanredne sjednice kako bi se otklonili problemi u funkcionisanju grada Trebinja i kako bi se Skupština uvela u regularne zakonske tokove što, kako kaže, nije uvaženo.

Odbornik DNS-a Peko Ivanković ocijenio je da Skupština krši poslovnik o radu, što se, kako je rekao, vidjelo i po tome što prijedloge opozicionih odbornika niko nije dao na glasanje, a kamoli na usvajanje.

Odbornik NDP-a Slobodan Šaraba je istakao da je rukovodstvo Skupštine grada uvelo Skupštinu u nezakonit rad i da je zahtjev da se danas održi posebna ili vanredna sjednica potpuno opravdan.

- Onog trenutka kada zahjev potpiše devet odbornika nema razmatranja da li će se Skupština održati ili ne, nego se ona zakazuje - naglasio je Šaraba i dodao da je potpuni pesimista što se tiče budućnosti grada u narednih nekoliko mjeseci.

Šaraba kaže da nije bilo ratno stanje kada su se održavale vanredne sjednice u vezi sa Bobar bankom i problematikom zemljišta u kasarni, pa su održavane.

On je istakao da je to što se dešava u Skupštini grada nezakonito, napominjući da skupštinsku većinu čini samo 13 odbornika koji imaju legalan mandat i dva sa nelegalnim mandatom.

Nezadovoljstvo radom Skupštine grada kulminiralo je kada je, kako kažu, na prošloj, 37. redovnoj sjednici prekršen Poslovnik o radu Skupštine verifikovanjem mandata odborniku Pokreta za Trebinje /PzT/ Nebojši Rudanu prije usvajanja dnevnog reda, nakon čega je reagovalo Ministarstvo uprave i lokalne samouprave.

Predsjednik Skupštine grada Slobodan Prtilo obavijestio je odbornike da će Rudan ubuduće djelovati kao nezavisni odbornik.

Iz opozicije su istakli da je Skupština i jutros prekršila Poslovnik o radu, kada je verifikovala mandat Mirjani Ratković iz SDS-a, koja je u odborničke klupe sjela umjesto Dejana Tarane, koji je podnio ostavku, pa su u toku polaganja zakletve odbornici opozicije napustili salu.

Prije početka sjednice, odbornici su minutom ćutanja odali počast osamnaestogodišnjoj Ani Čučković, višestrukoj prvakinji Republike Srpske i BiH u plivanju, koja je juče poginula u saobraćajnoj nesreći u Gornjem Čičevu, na magistralnom putu Trebinje - Herceg Novi.