latinica  ћирилица
31/05/2016 |  16:16 ⇒ 20:56 | Autor: RTRS

Trebinje-legalnost rada Gradske skupštine pred pravosudnim institucijama?

Ponovo burno na sjednici Gradske skupštine u Trebinju. Odbornici opozicije SNSD-a, DNS-a i NDP-a napustili su zasjedanje Gradske skupštine, nakon što njihov zahtjev za sazivanjem vanredne sjednice nije ni dat na razmatranje.
Trebinje skupština - Foto: RTRS
Trebinje skupštinaFoto: RTRS

Čini se da će ocjenu legalnosti rada Gradske skupštine na kraju dati pravosudne institucije. Naime, iz opozicionih partija tvrde da je rad Skupštine nelegalan, nakon što je Ministrstvo uprave i lokalne samouprave odlučilo da su odluke sa prethodne sjednice donesene nezakonito

Opozicija poziva MUP i pravosuđe da preduzmu mjere kako bi rad skupštine bio vraćen u legalne tokove.

Tvrde da rad skupštine nije zakonit, jer je sporna verifikacija mandata dvoje odbornika, što je i resorno Ministarstvo potvrdilo svojom odlukom.

Gradonačelnik Slavko Vučurević i skupštinsko rukovodstvo o sve ovo su se oglušili, pozivajući se isključivo na Izborni zakon BiH.

Ponašanje rukovodstva gradske skupštine je sramno i ovdje se ne poštuju ni instutucije Republike Srpske niti odbornici opozicije – stav je odbornika SNSD, DNS i NDP koji su napustili sjednicu. Imaju i konkretne zahtjeve MUP-u i pravosudnim institucijama.

"Da preduzmu sve akticvnosti s ciljem utvrđivanja odgovornosti rukovodstva Skupštine grada zbog kršenja Zakona o lokalnoj samoupravi, statuta i poslovnika, a od svih pravnih i fizičkih lica na koje se odluke skupštine odnose da ne ulaze u poslove sa Gradom Trebinje", izričit je Zdravko Butulija, šef kluba odbornika SNSD-a.

"Danas naš prijedlog nisu ni dali na glasanje, a kamoli na usvajanje denvnog reda", kaže Petar Ivanković, odbornik DNS.

Gradonačelnik Slavko Vučurević istup i stav opozicije okarakterisao je kao nepoznavanje propisa, a kada je riječ o verifikaciji mandata i odlukama skupštine, za njega je mjerodavan samo Izborni zakon BiH, a ne odluke Ministarstva uprave RS.

"Јedini zakon koji definiše ulazak odbornika je Izborni zakon BiH, svi su drugi ništavni po Ustavu BiH i RS", izjavio je gradonačelnik Trebinje.

Vučurević kaže i da se vanredna sjednica saziva samo u slučaju ratne opasnosti zemljotresa, epidemije i u sličnim situacijama.

Opozicija ga podjeća da su vanredne sjednice održane i kada je razmatran slučaj Bobar banke, i prodaja zemljišta u kasarni, a tada nije bilo ni rata ni epidemije.

Slobodan Šaraba, odbornik NDP traži da se pravosudne instuticije izjasne da li je ovo što se dešava  u Trebinju zakonito ili ne.

"Po meni nije. Ovdje ima samo 13 legalnih odbornika i dva nelegalna", zaključio je Šaraba.

Nakon što je opozicija napustila salu, odbornici većine nastavili su rad, a da li će odluke koje su danas donijeli, baš kao i one sa prethodne, martovske sjednice, biti legalne, na kraju će zadnju riječ vjerovatno dati sud jer, pozivajući se isključivo na Izborni zakon BiH, skupštinsko rukovodstvo odluke ili sankcije od strane Ministarsva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, najvjerovatnije će samo ignorisati.