latinica  ћирилица
31/05/2016 |  20:10 ⇒ 20:11 | Autor: RTS

Konsultacije o novoj vladi Srbije od nedjelje

Konsultacije o sastavu nove Vlade mandatara Aleksandra Vučića počeće od nedjelje nakon konstituisanja Narodne skupštine.
Aleksandar Vučić - Foto: TANЈUG
Aleksandar VučićFoto: TANЈUG

Konsultacije o novoj vladi mandatara Aleksandra Vučića i predstavnika ostalih političkih stranaka koje su prešle cenzus počeće poslije konstituisanja republičkog parlamenta.

Iako je bilo najavljeno da ti razgovori počnu sutra, prvi sagovornici u sjedište Srpske napredne stranke očekuju se od nedjelje.

Vučić je ranije najavio za 2. jun konstituisanje pokrajinskog parlamenta, a za 3. ili 4. jun konstituisanje republičkog parlamenta.

"Nedjelju dana kasnije je realno da se krene u formiranje pokrajinske vlade, zatim i republičke i sve bi trebalo da bude završeno do 16. juna", rekao je Vučić nakon prošlonedjeljne sjednice Predsjedništva SNS.

Iako je SNS otvoren za razgovore sa svim političkim partijama koje su zainteresovane, to ne znači, precizirao je mandatar, da će svi ući u novu vladu. 

Vladu Srbije bira Narodna skupština poslije konstituisanja, na prijedlog kandidata za predsjednika vlade, a Skupština odlučuje o izboru vlade u cjelini.

Vlada je izabrana većinom glasova od ukupnog broja narodnih poslanika.