latinica  ћирилица
07/06/2016 |  22:28 ⇒ 22:35 | Autor: Agencije

Arhitekte "osmislile" budući izgled Liberlanda

Liberland, samoproglašena mikrodržava između Srbije i Hrvatske, nedavno je održala takmičenje arhitekata i dizajnera koji su trebalo da predstave budući izgled grada na napuštenoj adi Dunava.
Liberland - Foto: klix.ba
LiberlandFoto: klix.ba

Na konkurs se prijavilo čak 72 studija i arhitekte iz cijelog svijeta, a pobijedila je grupa arhitekata RAW-NYC iz SAD i  Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Njihovu viziju čini naselje izgrađeno u slojevima i prilagođeno uzgoju algi koje bi se koristile kao jedan od izvora energije. Stambene jedinice oblikovane su tako da nijedna ne bude u hladu, a mreža puteva je kombinovana kako bi od jedne zgrade najvažnije usluge bile udaljene maksimalno 20 minuta hoda.

Drugo mjesto je osvojio poljski arhitekt Krsyštof Јurošek, treći je Grk Stelios Andreou, četvrtu je agencija Lab.Id iz Argentine, dok su peti bili članovi studija Serđo Bjanki Arhitektura iz Italije.

Njihov zadatak nije bio lak – na najpraktičniji, najekonomičniji, najzeleniji i najjeftiniji način su trebali osmisliti naselje za 340.000 budućih stanovnika Liberlanda na površini od svega sedam kvadratnih kilometara.

"Dobitnici će osvojiti prigodne novčane nagrade, a pobjednički dizajn predstavljaće vodilju u budućim godinama razvoja Liberlanda", stoji u saopštenju mikrodržave.

Zahvaljujući graničnom sporu Zagreba i Beograda zbog komada zemlje na istočnoj obali Dunava, Čeh Vit Јedlička odlučio je na tom nevelikom tlu proglasiti novu državu.

Liberland je "osnovan" u aprilu 2015. godine, nalazi se na sjevernom dijelu granice između dvije države, na oko deset kilometara istočno od Sombora.