latinica  ћирилица
13/06/2016 |  16:09 ⇒ 17:25 | Autor: RTS

Vučić sa MMF-om: Prelomni trenutak za oporavak ekonomije

Mandatar za sastav nove Vlade Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa delegacijom MMF-a povodom četvrte i pete revizije aranžmana iz predostrožnosti, koji je Vlada Srbije potpisala sa tom međunarodnom finansijskom institucijom.
Vučić sa MMF-om - Foto: TANЈUG
Vučić sa MMF-omFoto: TANЈUG

Vučić je istakao da je ovo prelomni trenutak za oporavak domaće ekonomije i zahvalio MMF-u i Svjetskoj banci na velikoj pomoći i želji da Srbija bude makroekonomski uređena zemlja na putu razvoja i prosperiteta.

Naglasio je da su dobri rezultati dijelom uslovljeni i velikom žrtvom, ali i da oni neće opstati ukoliko Vlada ne bude potpuno posvećena daljem sprovođenju Programa, navodi se u saopštenju Kancelarije za saradnju s medijima Vlade Srbije.

Šef delegacije MMF-a DŽejms Ruf izjavio je da se aranžman uspješno sprovodi i da Srbija postiže izuzetne rezultate u odnosu na postavljene ciljeve, posebno naglasivši jačanje investicija u privatnom sektoru kojima su doprinijeli pozitivni trendovi i oporavak na fiskalnoj strani Programa.

Tema sastanka bile su započete strukturne reforme o kojima će se razgovorati tokom boravka delegacije MMF-a u Beogradu, a najvažnije su racionalizacija zaposlenih u javnom sektoru, restrukturiranje velikih državnih preduzeća kao što su EPS, "Srbijagas" i "Železnice" i završetak procesa privatizacije najvećih preduzeća u vlasništvu države među kojima su i RTB "Bor", "Resavica", "Petrohemija", itd.

"I pored teških razgovora o preduzećima u državnom vlasništvu, prvenstveno EPS-u, 'Srbijagasu' i 'Železnicama', kao i problemu privatizacije, naša želja je da Srbija uspješno nastavi putem kojim već ide, sa idejom da rezultat bude dobar za sve učesnike", istakao je Ruf.

Ukazao je na važnost infrastrukturnih projekata i donošenja Zakona o finansiranju lokalne samouprave, naročito sa aspekta pripreme budžeta za narednu godinu, ali i na reformu zdravstva i školstva i Poreske uprave na teritoriji čitave Srbije.

"Pred Srbijom su veliki rezutati, ali i visoki ciljevi", istakao je premijer Vučić i dodao da je ponosan na rezultate u fiskalnom deficitu kao i na odlične prihode od naplate PDV-a, ali i poručio da je za oporavak ekonomije, neophodno suzbijanje sive ekonomije, kroz adekvatnu motivaciju građana da traže fiskalne račune i da lično, svojim primjerom, pomognu državi u naplati poreza.

Država je, kako je naglasio, sa svakim nenaplaćenim porezom, siromašnija.

Vučić je, u ime Vlade Srbije, zahvalio svim članovima delegacije MMF-a na savjetima i superviziji i rekao da očekuje intenzivne i produktivne razgovore tokom trajanja posjete delegacije MMF-a Beogradu.