latinica  ћирилица
19/06/2016 |  12:31 ⇒ 20:14 | Autor: SRNA

Skoro 3.000 porodica koristi različite vidove alternativnog smještaja

U Republici Srpskoj problem stambenog zbrinjavanja još nije riješen za 2.933 porodice, koje koriste različite vidove alternativnog smještaja.
Sokolac - kolektivni centar (arhiv) - Foto: SRNA
Sokolac - kolektivni centar (arhiv)Foto: SRNA

- Takođe, 70 lica je u gerijatrijskom vidu smještaja - navodi pomoćnik ministra za izbjegla i raseljena lica Srpske Drago Vuleta.

Vuleta napominje da kolektivni smještaj na sedam lokaliteta koristi 159 porodica, te da ti smještaji nisu neuslovni kao što su nekada bili.

- Iako je sada situacija mnogo bolja nego kada smo imali 56 kolektivnih smještaja, potrebno je tražiti trajna rješenja - smatra Vuleta.

U teškom položaju je i 1.100 korisnika, kojima se participira zakupnina, te su obavezni da stanodavcima plaćaju i do 300 KM.

- Najveći udio Ministarstva u toj participaciji je 65 KM za višečlane porodice, što je zaista nedovoljno, ali ljudi nemaju izbora - upozorava Vuleta.

On ističe da je ova problematika i poslije toliko vremena aktuelna i procjenjuje da ona ne može beskonačno trajati.

- Krajnje je vrijeme da se nađe rješenje i da se problem raseljenih osoba konačno završi. Ali, bojim se da 2018. godina, do kada je produžen rok za stambeno zbrinjavanje ovih lica, nije krajnji datum do kog će biti riješeni ovi problemi - ukazuje Vuleta.

On napominje da se odobreni projekti sporo realizuju, zbog preobimne administracije.

- Sjetimo se samo donatorske konferencije koja je bila u aprilu 2012. godine a koja treba da riješi oko 5.000 porodica na nivou BiH . Do danas je otpočela tek njena prva faza dodjele građevinskog materijala za 20 porodica - upozorava Vuleta.

Za rješavanje problema stambenog zbrinjavanja najugroženijih porodica u Republici Srpskoj potrebno je više od 220 miliona KM.

Vuleta smatra da i onima koji su uspjeli da riješe stambeno pitanje svojim zalaganjem treba omogućiti pravo na kompenzaciju za izgubljeni dom u ranijem mjestu prebivališta.

- Nema kompletnog rješavanja izbjegličko-raseljeničkog pitanja dok se ne ispoštuju i ne budu ravnomjerno tretirale sve odredbe iz Aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma - smatra Vuleta.

Te odredbe daju pravo na povratak, obnovu i rekonstrukciju imovine, pravo na slobodan izbor mjesta življenja i pravo na naknadu štete i kompenzaciju.

- Naša je obaveza da maksimalno koristimo donatorska kreditna sredstva zajedničkim projektima na nivou BiH, te da budžetska sredstva Ministarstva maksimalno i racionalno iskoristimo - navodi Vuleta.

Zbog skromnih budžetskih sredstava namjenjenih za rješavanje ovih problema, Ministarstvo akcenat stavlja na one porodice koje su u velikoj mjeri privele kraju stambeno pitanje, ali im treba mala podrška da do kraja riješe problem.

On precizira da u Republici Srpskoj status raseljenih i izbjeglih imaju 19.234 porodice ili 59.931 lice, a kada je riječ o izbjeglicama iz Hrvatske - njih je 2.786 porodica, odnosno 8.547 lica.

Sutra se obilježava Svjetski dan izbjeglica. On je u kalendaru obiljžavanja od 2001. godine, a posvećen je podizanju svijesti o položaju izbjeglica širom svijeta.