latinica  ћирилица
19/06/2016 |  22:33 ⇒ 20/06/2016 | 08:57 | Autor: SRNA

Ivanić: Slijedi kriza institucija BiH zbog odluke o popisu

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić upozorio je večeras da može doći do ozbiljne krize institucija BiH ako se ništa ne promijeni u vezi sa odlukom o objavljivanju rezultata popisa stanovištva.
Mladen Ivanić - Foto: RTRS
Mladen IvanićFoto: RTRS

- Ukoliko se ništa ne promijeni u vezi sa tom odlukom, popis neće imati nikakve posljedice, jer ga neće priznati institucije Republike Srpske - rekao je Ivanić u Gornjim Podgradcima, kod Gradiške, i ponovio da Republika Srpska treba da objavi svoje rezultate popisa stanovništva.

Ivanić je naglasio da će u tom slučaju biti srušen koncept dogovora u BiH, ocjenjujući da su veliku grešku napravili svi koji su koristili Tužilaštvo BiH da izvrši pritisak da se donese ovakva odluka o objavljivanju rezultata popisa.

- Јedno vrijeme imaćemo ozbiljnu krizu institucija BiH. Interesi Republike Srpske su u ovom slučaju ugroženi i očekujem da će sve političke stranke iz Srpske, na posebnoj sjednici NSRS, naredne sedmice imati jedinstven stav i uputiti vrlo jasnu poruku da su ovakvi rezultati popisa neprihvatljivi - istakao je Ivanić.

Naglasio je da BiH ne može funkcionisati na preglasavanju nego se mora vratiti uvažavanju sva tri konstitutivana naroda, te da je očekivao kompromis u PS BiH da se povuče sporna odluka i da se produži rok za objavljivanje rezultata popisa i da se dođe do zajedničke metodologije obrade popisnog materijala.

- U prvom poluvremenu neko može misliti da vodi, ali u drugom poluvremenu može da dobije kontru i sad slijedi to drugo poluvrijeme - rekao je Ivanić na javnoj tribini PDP-a.

Osim Ivanića, koji je počasni predsjednik PDP-a, na tribini su govorili i potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak, te načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović i predsjednik OO PDP-a Gradiška Milan Švraka.

Govoreći o nedavno održanom ministarskom forumu u Banjaluci, Crnadak, koji je ministar inostranih poslova BiH, rekao je da je BiH pokazala da može da odigra ozbiljnu ulogu na evropskoj političkoj sceni i da je efekat ovog skupa još važniji i snažniji za Banjaluku u Republiku Srpsku.

- Ovo je prvi ovakav događaj od kada postoji Republika Srpska i vrlo je važno da su najviši evropski funkcioneri vidjeli da ovdje živi evropski narod, koji dijeli njihove vrijednosti - istako je Crnadak.

Latinović, koji je i kandidat SZP za načelnika na narednim izborima, rekao je da stranke koje trenutno čine vlast u Gradišci žele da kažu građanima šta su sve radili u ovom mandatu i šta žele da urade u narednom periodu.

- U ovom mandatu smo napravili značajne pomake u stabilizaciji budžeta opštine jer smo vratili više od 13 miliona maraka kreditnih obaveza. Uspjeli smo da dovedemo vodu u potkozarska sela, rekonstruišemo gradsku toplanu i realizujemo projekte izgradnje kanalizacije u prigradskim naseljima - dodao je on.