latinica  ћирилица
20/06/2016 |  12:21 ⇒ 15:56 | Autor: TANЈUG

Protivnici i pristalice Bregzita iznose završne argumente (VIDEO)

Tri dana prije referenduma o izlasku Britanije iz Evropske unije 23. juna, i nakon pauze u kampnjaji zbog ubistva poslanice DŽo Koks, zagovornici obje strane danas iznose završne argumente za i protiv ostanka u EU.

Šef Forin ofisa Filip Hamond upozorio je danas da bi izlazak Velike Britanije iz EU bio nepovratan i da bi zemlja mogla ponovo da se pridruži bloku samo pod uslovima koji bi bili neprihvatljivi.

"Poruka koju pokušavamo da pošaljemo Britancima jeste da je to nepovratan proces - ako odluče da izađu, više nema povratka", rekao je Hamond novinarima pred početak sastanka šefova diplomatija u Briselu.

Premijer Dejvid Kameron kazao je juče da se zemlja suočava sa "egzistencijalnim izborom" poslije kojeg "nema vraćanja unazad". "Ako se odlučimo da izađemo, znači da odustajemo. Јa ne mislim da je Britanija neko ko odustaje. Mislim da treba da ostanemo i da se borimo", rekao je on za Bi-Bi-Si.

"Vi možete da promijenite čitav tok evropske istorije" napisao je za Dejli telegraf donedavni gradonačlenik Londona Boris DŽonson, zagovornik kapmanje za izlazak iz EU.

"Nadam se da ćete glasati za izlazak i povratiti kontrolu nad sudbinom ove velike zemlje", rekao je on.

Јedan od najvećih zagovornika izlaska iz EU Najdžel Faraž očekuje da će par mjeseci poslije Bregzita i Austrija istupiti iz EU.

Prema sajtu "Šta Ujedinjeno Kraljevstvo misli", pristalice i protivnici ostanka u Uniji imaju gotovo podjednaku podršku birača - svako po 50 odsto.

Međutim podaci Betfera - najvećeg svjetskog sistema onlajn kladionica, pokazuju da je vjerovatnoća ostanka u Britanije u EU je porasla na 72 odsto u odnosu na 60 do 67 odsto u petak, javio je Rojters uz napomenu da nove ankete i kretanja na tržištu ukazuju na promjenu raspoloženja nakon prethodnog višenedjeljnog rasta podrške izlasku iz Unije.