latinica  ћирилица
20/06/2016 |  14:10 ⇒ 18:29 | Autor: SRNA

Perendija: Nema dokumenata da je boračka organizacija Stanara nelegitimna

Predsjednik Statutarne komisije Boračke organizacije Republike Srpske Dražan Perendija izjavio je da je Boračka organizacija Stanara legalna i legitimno izabrana i da do ovog momenta nema dokumenata koji bi to osporavali.
Opština Stanari - Foto: RTRS
Opština StanariFoto: RTRS

"Da li će tom činjenicom neki biti zadovoljni ili neće, da li postoje uslovi za organizovanje vanrednih izbora odlučiće se kada Statutarna komisija sagleda svu situaciju", rekao je Perendija novinarima nakon sastanka u Stanarima, održanog na inicijativu predsjednika BORS-a u vezi sa osnivanjem Boračke organizacije Stanari.

Perendija je rekao da BORS imamo izuzetno dobru arhivu, te da će biti izvršen uvid u svu dokumentaciju.

"Svi podaci su javni i nisu sakriveni", dodao je on, navodeći da će se postupati u skladu sa važećim Statutom BORS-a.

Kao moguću pozadinu zahtjeva inicijativnog odbora za preispitivanje ispravnosti izbora Boračke organizacije Stanara, Perendija navodi dosadašnju praksu da se u prediizbornim i izbornim godinama pojavljuju trvenja na nivou boračkih organizacija i pokušaja rušenja nosioca funkcija.

On je izrazio bojazan da članstvo ove organizacije često nasjeda dnevno-političkim uticajima.

Predsjednik Skupštine Boračke organizacije Stanari Miladinko Kovačević ističe da u dosadašnjem radu ove opštinske organizacije nije napravljena nijedna proceduralna greška, niti su povrijeđeni Statut i normativni akti BORS-a, koja je nadgledala osnivački postupak.

Kovačević je podsjetio na zaključak Opštinskog odbora SDS-a Stanari sa sastanka održanog 31. januara kojim se zadužuju predsjednici stranačkih mjesnih odbora da u stranku dostave imena boraca koji će biti u inicijativnom odboru za eventualno formiranje nove boračke organizacije, ukoliko ne budu raspisani izbori u Boračkoj organizaciji.

On navodi da sa više od 1.240 članova u 13 mjesnih odbora i sa sredstvima opštinskog budžeta ova lokalna organizacija predstavlja primamljiv zalogaj političkim partijama.

Član inicijativnog odbora za formiranje nove boračke organizacije Zoran Šućur navodi da nema zamjerki na dosadašnji rad stanarske boračke organizacije, ali da imaju na regularnost izbora, za koje navodi da nisu sprovedeni.

"Zadnji izbori su sprovedeni 2014. godine i na području opštine Doboj", ističe Šućur.

Današnjem sastanku prisustvovao je i predsjednik BORS-a Milomir Savčić.

Osnivačka skupština Opštinske boračke organizacije Stanari održana je 6. juna 2015. godine.

Јednoglasnom odlukom za predsjednika Skupštine Boračke organizacije Stanari izabran je Miladinko Kovačević, a za predsjednika Predsjedništva Mitar Mišurić.

Osnivačkoj skupštini tada su prisustvovali i predstavnici Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske i brojne zvanice.

Stanarska boračka organizacija sa već postojećom strukturom proizašla je iz Boračke organizacije grada Doboja, a do izdvajanja je došlo nakon formiranja opštine Stanari.